Ruim kwart van de Groningers is vóór kernenergie; de helft heeft geen mening

nieuws

Van de inwoners van Groningen geeft 27 procent aan, voorstander te zijn van kernenergie. Daarmee scoren Groningers ruim onder het landelijk gemiddelde van 32 procent. Dit blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan.

Uit het onderzoek blijkt dat 24 procent van de inwoners van Groningen tegen kernenergie is, en dat 49 procent hier geen mening over heeft. Voorstanders noemen vooral de lagere kosten voor energie en het feit dat kerncentrales geen CO2 uitstoten. Tegenstanders wijzen vooral op de gevaren van kernenergie en op het feit dat er nog steeds geen oplossing is voor kernafval.

Landelijk gezien blijkt dat liefst 45 procent van de mannen aangeeft voorstander van kernenergie te zijn, terwijl dit onder vrouwen slechts 19 procent is. Het percentage tegenstanders is in beide gevallen gelijk. Een verklaring is dat mannen doorgaans bereid zijn meer risico te nemen. Zij hangen minder gewicht aan de mogelijke gevaren van kernenergie en richten zich meer op de voordelen. Ook bevinden voorstanders van kernenergie zich hoofdzakelijk in de oudere leeftijdscategorieën.