Politiek stelt vragen na aanvaring busbaanbrug

Zes politieke partijen in de Groningse gemeenteraad vragen het College om opheldering naar aanleiding van de aanvaring van de busbaanbrug vorige week woensdag. De partijen vragen zich af of Rijkswaterstaat de veiligheid wel op orde heeft.

Vorige week woensdag voer een kegelschip tegen de Oosterhamrikbrug aan. De schade aan de brug bleef beperkt, op het schip verschoven een aantal containers, waardoor de stuurhut beschadigd raakte. Het schip vervoerde op het moment van de aanvaring onder andere chloorazijnzuur in vloeibare vorm (C2H3ClO2). Volgens het Platform Gerrit Krolbrug had het allemaal nog veel erger af kunnen lopen. Het schip kon ternauwernood onder de fiets- en loopbruggen van de Gerrit Krolbrug door, waarbij deze verbindingen tijdens de spits druk gebruikt worden.

Vijftien aanvaringen sinds 2016
De fracties van de SP, Partij voor de Dieren, VVD, D66, PvdA en GroenLinks willen van het College duidelijkheid. Raadslid Benni Leemhuis van GroenLinks: “Met deze vragen willen we eigenlijk heel basaal te weten komen hoe dit ongeluk heeft kunnen gebeuren, en hoe het gesteld is met de veiligheid op de Hoofdvaarweg Lemmer – Delfzijl. Als je bedenkt dat sinds 2016 er vijftien aanvaringen zijn geweest in alleen al de provincie Groningen, dan roept dat vragen op. En ook naar aanleiding van jullie berichtgeving, hoe het gesteld is met de veiligheid op de vaarroute. Heeft Rijkswaterstaat de veiligheid op orde?”

“Wat is de waarde van de hoogte van een brug?”
Leemhuis vertelt verder: “Je hebt het nu over een aanvaring met een brug die hoger is dan wat de nieuwe Gerrit Krolbrug gaat worden. Dat roept ook vragen op wat eigenlijk de waarde is van de hoogte van een brug. Daarnaast vragen we ook of we als gemeenteraad in gesprek kunnen met Rijkswaterstaat om het te kunnen hebben over die veiligheid.” Zo willen de partijen weten of Rijkswaterstaat voldoende actie onderneemt om de veiligheid op het Van Starkenborghkanaal en het Eemskanaal te verbeteren.

De vragen worden aanstaande woensdag beantwoord tijdens het Politieke Vragenuur op de Politieke Woensdag.

Deel dit artikel: