‘Lokale supermarkt met biologische producten als oplossing voor landbouwcrisis’

nieuws
Foto: Pixabay

Een lokale supermarkt waar biologische producten verkocht kunnen worden als oplossing voor de crisis in de landbouw. Dat is het resultaat van een avond discussiëren bij Tuinindestad.

Bij Tuinindestad werd afgelopen donderdag de film ‘Oerboeren’ vertoond. “In deze film komen verschillende boeren uit het Westerkwartier aan het woord die qua leeftijd in de tachtig of negentig zijn”, vertelt Frans Kerver van Tuinindestad. “Ik noem die leeftijd specifiek, omdat zij dus in de jaren vijftig de switch naar de hedendaagse landbouw hebben gemaakt. Paard en wagen werden ingeruild voor moderne machines, waarbij de afgelopen decennia de ontwikkelingen niet stil hebben gestaan. Denk ook aan het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Momenteel staan we op een kantelpunt. De film was de aanleiding om de discussie daarover op gang te helpen.”

Veertig mensen aanwezig
Met het kantelpunt bedoelt Kerver dat de afgelopen jaren een aantal grote crises aan de oppervlakte zijn gekomen: de stikstofcrisis, de klimaatcrisis. “Het zet onderwerpen onder druk, waarbij de agrarische sector aan de vooravond van grote veranderingen staat, omdat deze sector eigenlijk op slot zit.” Kerver spreekt van een succesvolle avond. “Er was veel belangstelling. Er waren ongeveer veertig mensen aanwezig, en dat is voor ons doen veel. Dat geeft aan dat het onderwerp ook leeft, de mensen bezig houdt. Samen hebben we de film gekeken, waarna er een mooie discussie ontstond.”

Koop lokaal
Over het resultaat van de avond is Kerver duidelijk: “De oplossing is toch wel dat we lokaal moeten kopen, bij de boer. Bij voorkeur ook biologische producten. Volgens de aanwezigen zijn er al heel veel voedselinitiatieven, maar kan dit nog veel verder ontwikkeld worden. Er werd bijvoorbeeld ook gesproken over het opzetten van een lokale supermarkt waar boeren direct aan kunnen leveren. Waar je dus naar toe kunt gaan om producten te kopen die enkel en alleen binnen je eigen regio verbouwd worden. De stemming onder het publiek was donderdag trouwens optimistisch. Er leefde echt het gevoel dat als iedereen maar wil, dat we er op een gegeven moment wel gaan komen.”

Doodshoofd
Kerver vertelt verder: “Er werd ook iets heel interessants gezegd over keurmerken. Tegenwoordig heb je die in allerlei soorten en maten. Iemand opperde of dat wellicht niet omgedraaid kan worden. Waarom niet bijvoorbeeld een doodshoofd plaatsen op de verpakking van producten die vervaardigd zijn met behulp van gif of andere producten die slecht zijn voor de natuur en het milieu.”

Barabara Stok
Tuinindestad is de komende twee jaar experimenteerplek voor FoodTrails. Een project dat gelijktijdig in tien andere steden in Europa wordt uitgevoerd, waarbij er onderzoek wordt gedaan naar de toegang tot duurzaam en gezond voedsel voor iedereen. Op donderdag 16 juni vindt er een vervolg plaats waarbij Barbara Stok een lezing gaat geven. Hoeveel is genoeg om gelukkig te kunnen zijn? En consumeren we onze planeet niet kapot? Stok gaat er haar visie op geven.