Inspecteur-Generaal SodM: ‘Mocht Mijnraad denken dat gas winnen veilig kan, wil ik hun cijfers graag zien’

nieuws
Foto: Pexels

Gaswinning in Groningen is en blijft onveilig, ongeacht het aantal kubieke meters wat wordt opgepompt. Het Staatstoezicht op de Mijnen blijft bij dit standpunt, ook nu de Mijnraad eerder deze week adviseerde om de gaskraan in Groningen verder open te draaien om de reserves in Nederland aan te vullen.

Theodor Kockelkoren reageerde donderdagmiddag op het advies van de Mijnraad in het Financieel Dagblad. Volgens Kockelkoren is het onvoldoende veilig in Groningen om gas te winnen, ook  nu er dit gasjaar nog slechts 4,5 miljard kuub uit de Groningse bodem komt. “Mocht de Mijnraad denken dat er een veilig niveau van gaswinning is dan zou ik hun analyse erg graag willen zien, want dat strookt niet met de feiten en analyses zoals het SodM die kent”, stelt Kockelkoren.

Volgens Kockelkoren stappen verschillende partijen in het publieke debat te makkelijk over het veiligheidsvraagstuk heen. “Een veiligheidsafweging mag alleen gemaakt worden ten opzichte van andere veiligheidsvraagstukken”, laat Kockelkoren optekenen in het FD. “Je kunt mensen namelijk wel compenseren voor een hogere gasprijs, maar je kunt mensen niet compenseren voor het feit dat je ze in onveiligheid brengt.”

De Inspecteur stelt dat de bal nu bij staatssecretaris Vijlbrief ligt om een oordeel te vellen over de gaswinning, waarbij de inspecteur de kanttekening maakt dat het sinds 2018 bij wet verboden is om economische belangen voorrang te geven op veiligheid bij mijnbouw. “De staatssecretaris mag pas een afweging maken om de winning in Groningen te verhogen op het moment dat er dusdanige gastekorten in Nederland zijn dat er andere veiligheidsproblemen in Nederland ontstaan, bijvoorbeeld geen levering van aardgas aan huishoudens of ziekenhuizen.”