Mijnraad adviseert: ‘Bereid Groningen voor op heropening gasveld’

nieuws
Foto: Pexels

Den Haag moet Groningen voorbereiden op heropening van het gasveld. Dit advies heeft de Mijnraad vorige week naar het kabinet gestuurd.

De Mijnraad, de onafhankelijke groep energiedeskundigen die het kabinet adviseert, stelt dat de leveringszekerheid van aardgas te laag is om Groningen niet achter de hand te houden. De Mijnraad wil dat het Groningenveld wordt ingezet om de gasopslagen tot honderd procent op te vullen. Nu kunnen deze opslagen slechts voor tachtig procent worden gevuld, maar de Mijnraad wil dat de opslagen worden afgetopt met Gronings gas als dat niet op een andere manier kan.

De huidige kabinetsplannen rond leveringszekerheid van aardgas zijn volgens de Mijnraad onvoldoende om kou in de winter te voorkomen. Omdat het volgens de Mijnraad niet zeker is dat er voldoende vloeibaar gas kan worden ingekocht, moet Groningen worden voorbereid om de gasopslagen te vullen en als noodmaatregel voor directe gaslevering.

De Mijnraad wil wel ‘goede compensatie’ voor de Groningers. Maar wat dat inhoud, specificeert de Mijnraad niet.

Kabinet gaat ‘studeren’ op advies

De verantwoordelijke kabinetsleden (Vijlbrief en minister Jetten) gaan het advies van de Mijnraad bestuderen. Vijlbrief herhaalde dinsdagmiddag wel zijn standpunt, door stellen dat gaswinning uit Groningen ‘geen reële optie’ is en dat Groningen het ‘laatste redmiddel’ is als Poetin besluit om heel Europa af te sluiten van gas.

Daarnaast herhaalde Vijlbrief de argumentatie van het Staatstoezicht op de Mijnen. “Gas winnen in Groningen is gevaarlijk, ook in kleine hoeveelheden. Daarom neem ik dit standpunt in.”

Het kabinet was tot nu toe niet bereid om na te denken over het verhogen van de gaswinning in Groningen, ook niet nadat Gazprom besloot geen gas meer aan Nederland te leveren.