Gravenburg niet blij met bouw containerwoningen: “Er is geen inspraak geweest”

Bewoners van de wijk Gravenburg zijn niet blij met plannen van de gemeente Groningen om ten oosten van de Gomarusstraat containerwoningen te plaatsen. Bewoners missen inspraak en transparantie bij de planvorming.

“Het plan zoals dat nu op tafel ligt is een voldongen feit”, reageert Chandra Schreinemachers namens de bewoners. “Het is een besluit, het gaat gebeuren. Terwijl bij zulke zaken inspraak een onderdeel hoort te zijn. Daar balen wij van.” Vorige week maakte het gemeentebestuur aan de raad bekend dat er tweehonderd Oekraïense vluchtelingen opgevangen gaan worden op een lege bouwkavel in De Held. De opvang is voor een periode van vijf jaar. De containerwoningen krijgen een eigen straat. De bouwkosten bedragen anderhalf miljoen euro, en 800.000 euro per jaar om de containers te huren.

Informatieavond
“Ik kijk nu uit op een groen stuk land, waar grutto’s en de groene glazenwasser leeft. Daar moeten dus containerwoningen gaan komen. En ja, als bewoners hebben we altijd geweten dat er plannen zijn om hier woningbouw te realiseren. Maar containerwoningen?” Ongeveer twee weken geleden ontvingen de bewoners een brief in de bus, waarna er vorige week een druk bezochte informatieavond plaats vond in de kerk van Leegkerk waar de gemeente Groningen toelicht gaf. “Er waren ambtenaren en wethouder Phillip Broeksma (GroenLinks) was noodgedwongen aanwezig, omdat wethouder Diks ziek was, en wethouder Benjamins verhinderd was. Men was heel aardig, maar de locatie nodigde niet uit om in gesprek te gaan. Het is een mooie plek om te zingen, maar niet om te discussiëren.”

“Wij twijfelen heel erg aan deze plek”
De bewoners zitten met veel vragen. “Laat ik vooropstellen dat iedereen welkom is. Maar je wilt het de Oekraïense vluchtelingen ook naar de zin maken. Uitgezonderd van een school is er helemaal niks in Gravenburg, er zijn geen voorzieningen. Eén keer in het uur rijdt er een bus. Wil men boodschappen halen, dan moet men naar de Reitdiephaven, Vinkhuizen of Hoogkerk. De kinderen zitten in Paddepoel op school. Hoe komen ze daar? Hoe komen ze op hun sport- of hobbyvereniging? Wij twijfelen heel erg aan deze plek, omdat het voor deze mensen juist belangrijk is dat ze mee kunnen doen in de maatschappij.”

“Wat is tijdelijk?”
En er zijn zorgen over de tijdelijkheid. “We hebben daar vorige week vragen over gesteld. Het plan is specifiek bedoeld voor de noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne, maar men sluit niet uit dat er ook andere doelgroepen in de containerwoningen ondergebracht kunnen worden. Waar we het dan over hebben? De gemeente liet weten, om het netjes te zeggen, mensen die een bepaalde afstand hebben tot de maatschappij en samenleving. Ja, daar zijn wij niet blij mee. Wat hoe wordt de veiligheid van kinderen gewaarborgd? En wat is tijdelijk? Er heeft hier in de wijk een keet gestaan die tijdelijk dienst heeft gedaan als school, later als plek voor de kinderopvang, en uiteindelijk woonde er iemand antikraak in. Die tijdelijkheid duurde negentien jaar.”

“Containerwoningen zijn in de zomer erg warm om in te wonen”
Daarnaast vragen de bewoners zich af of containerwoningen de oplossing zijn. “We kennen allemaal de verhalen uit het land. In de winter is het in containers te koud, in de zomer is het te heet. Daarnaast weten wij wat containers zijn. Veertien jaar geleden brandde de school hier in Gravenburg af. Kinderen kregen toen noodgedwongen les in containers. Dat zorgde voor heel veel lawaai. Containers brengen een specifiek geluid met zich mee, wat niet prettig is.”

“Neemt de politiek de bewoners serieus?”
Gravenburg beschikt niet over een eigen wijkraad. “Als wijk zijn wij onderdeel van Hoogkerk. Vanuit die wijkraad is geadviseerd om de opvang mogelijk te maken, maar om het daarna weg te halen. Waar ik het meest mee zit is de transparantie. Als bewoners worden we nu opgezadeld met een plan dat al in kannen en kruiken is. En dat is niet hoe de weg bewandeld moet worden. Waar is de transparantie? Neemt de politiek de bewoners serieus? En daar zetten we toch wel onze vraagtekens bij. Naar aanleiding van de brief nam ik contact op met de gemeente om bezwaar aan te tekenen. Dat bleek volgens de gemeente niet te kunnen. Ik word daar, op zijn zachtst gezegd, niet blij van. Als bewoners zijn we ons dan ook aan het verenigen om hier tegen in te gaan.”