Gerenoveerde molen in Ten Boer trekt veel bezoekers: “Ik wist niet wat me overkwam”

nieuws
Koren- en houtzaagmolen Bovenrijge in Ten Boer, met op de achtergrond De Widde Meulen. Foto: Quistnix op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4061188

Het Groninger Molenweekend is een succes geworden. Vooral de gerenoveerde molen Bovenrijge in Ten Boer deed goede zaken.

“Ik wist niet wat me overkwam”, vertelt molenaar Herman Wubbolts. “Normaal komen er hier wel wat mensen, maar zowel gisteren als vandaag was een flinke aanloop. Ik heb ieder uur wel bezoekers gehad. Ik denk dat het toch komt door de media-aandacht. Vorige week schreven jullie een mooi artikel, wat ook opgepakt is door lokale media in Ten Boer. Dus er kwamen heel wat nieuwsgierige mensen langs die met eigen ogen de molen wilden aanschouwen. De afgelopen maanden is de molen gerenoveerd, dat maakt ook nieuwsgierig.”

Bovenrijge
De Bovenrijge is gebouwd in 1903 en stond aanvankelijk in het buurtschap Bovenrijge, tussen Thesinge en Ten Boer. De molen is gebouwd door boer G. van Dijk die de molen uit liefhebberij en voor eigen gebruik plaatste. Tot in de jaren vijftig functioneerde de molen, na een periode van verval zakte de molen in 1976 in elkaar. De Vereniging Vrienden van de Groninger Molens heeft toen besloten om de molen te herbouwen. Niet bij Thesinge, maar aan het Damsterdiep in Ten Boer. Sinds de jaren tachtig staat en functioneert de molen op deze plek, en wordt het beheerd door Het Groninger Landschap.

Houtzaagmolen
“Het is een kleine molen. Ik denk dat mensen dan automatisch denken, oh, dat kan niet zo veel zijn. Vandaag kreeg ik echter te horen dat men niet verwacht had dat het zo interessant zou zijn.” De Bovenrijge is een houtzaagmolen. Daar zijn er in de provincie twee van. In Woltersum staat een grote houtzaagmolen, de molen in Ten Boer is het voor het kleine en fijnmazige werk. Wubbolts wil mensen ook aanmoedigen om vaker te langs te komen. “Als de deur open staat, stap dan gerust naar binnen. Dat vind ik alleen maar leuk. Op weekenddagen ben ik er meestal sowieso wel.”

Tekst gaat verder onder de foto


Molen De Leeuw in Zeerijp. Foto: Michel wal – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5983769

De Leeuw
Ben Herbrink is molenaar op De Leeuw in Zeerijp. De Leeuw is een achtkante stellingmolen met een functie van koren- en pelmolen en wordt beheerd door Het Groninger Landschap. De molen is in 1865 gebouwd. “Gisteren hebben we vijftien bezoekers mogen verwelkomen, vandaag waren het acht. Of ik daar tevreden mee ben? Weet je. Ik vind het belangrijk dat mensen interesse hebben. Er kunnen honderd mensen langs komen maar als het niemand interesseert, wat er hier gebeurd, dan vind ik er ook niks aan. De mensen die dit weekend op bezoek kwamen hadden allemaal interesse. Ze vonden het allemaal prachtig. En dan word ik ook enthousiast.”

Gerst en gort
Herbrink leidde de bezoekers samen met een collega rond. “Je vertelt hoe de molen werkt, je vertelt wat er gebeurd. En dat is geweldig leuk, vooral als er ook leuke vragen komen. En de mensen konden de molen ook in bedrijf zien. De wind was vandaag wat vlagerig, maar desondanks konden we wel draaien. En we hadden gerst en gort klaar gezet, de producten die we hier malen. Zodat mensen dat ook met eigen ogen konden zien.”

Jonge mensen
Wat Herbrink blij maakt is dat er ook jonge mensen kwamen kijken. “Eén van hen liet doorschemeren wel interesse te hebben in het molenaarsvak. Het zou super zijn als zo iemand echt die stap neemt, want verjonging kunnen we wel gebruiken. Ik heb ook gelijk gezegd, de opleiding die je gaat doen, die bevat ook heel veel praktijk. Molenaar zijn is te vergelijken met een rijbewijs. Het papiertje haal je, maar daarna moet je nog leren om het onder de knie te krijgen.”

Het volgende molenevenement vindt in september plaats tijdens de Nationale Monumentendag. Ook op die dag zullen de molens van Het Groninger Landschap geopend zijn.

Deel dit artikel: