De Bovenrijge in Ten Boer klaar voor Groninger Molenweekend: “Restauratie precies op tijd klaar”

nieuws
Koren- en houtzaagmolen Bovenrijge in Ten Boer, met op de achtergrond De Widde Meulen. Foto: Quistnix op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4061188

Molenaar Herman Wubbolts van houtzaagmolen De Bovenrije in Ten Boer is helemaal in zijn nopjes. ‘Zijn molen’ is de afgelopen periode gerestaureerd.

“Vanmiddag vond de oplevering plaats”, vertelt Wubbolts. “Dat is ook mooi op tijd want komend weekend vindt het Groninger Molenweekend plaats. Dan gaan de deuren van de molens open waarbij belangstellenden de kans krijgen om binnen te komen kijken, en om te zien hoe het één en ander in zijn werk gaat.”

Sinds de jaren tachtig in Ten Boer
De Bovenrijge is gebouwd in 1903 en stond aanvankelijk in het buurtschap Bovenrijge, tussen Thesinge en Ten Boer. De molen is gebouwd door boer G. van Dijk die de molen uit liefhebberij en voor eigen gebruik plaatste. Tot in de jaren vijftig functioneerde de molen, na een periode van verval zakte de molen in 1976 in elkaar. “De Vereniging Vrienden van de Groninger Molens heeft toen besloten om de molen te herbouwen. Niet bij Thesinge, maar aan het Damsterdiep in Ten Boer. Sinds de jaren tachtig staat en functioneert de molen op deze plek.”

“Ik ben een apetrotse molenaar”
En renovatie was daarom ook hard nodig. “De wieken zijn aangepakt, maar ook de roeden, heklatten en zelfzwichting zijn onder handen genomen. De roeden zijn er bijvoorbeeld allemaal uitgehaald, en zijn schoongemaakt. Daar bleek nog allemaal pur in te zitten. Ook is het opnieuw gemoffeld. Eigenlijk kun je spreken van een volledige restauratie. De restauratie heeft een aantal maanden geduurd, en ik moet je eerlijk zeggen dat het heel mooi is geworden. Ja, ik ben een apetrotse molenaar, haha.”

“Ik ben nu bezig om een viool te maken”
De Bovenrijge is een bijzondere molen. Het is één van de twee houtzaagmolens die nog in de provincie actief zijn. “De andere houtzaagmolen staat in Woltersum. De Fram kan echter hele grote stukken hout zagen, terwijl de Bovenrijge over een lintzaag beschikt waarmee je heel fijnmazig te werk kunt gaan. Zo ben ik op dit moment bezig om een viool te maken. Dat moet met heel veel precisie gebeuren. Maar dat is een hele mooie taak voor de Bovenrijge.”

Groninger Molenweekend
Wubbolts hoopt dat veel mensen komend weekend een bezoek gaan brengen. “Je weet vast wel dat Ten Boer over twee molens beschikt. De Widde Meuln is de blikvanger, en is ook absoluut een hele mooie molen. Mijn molen, of eigenlijk moet ik zeggen de molen van Het Groninger Landschap, is kleiner, en valt wat minder op. Desondanks hoop ik dat er nu ook wat meer mensen een bezoekje aan de Bovenrije gaan brengen. Dat zou super leuk zijn.”

Deel dit artikel: