Gemeente grijpt opnieuw in bij ‘duivenhuis’; dak onder bestuursdwang gerepareerd

nieuws
Foto: Wouter Holsappel

De gemeente Groningen heeft opnieuw dwangmatig ingegrepen bij van een woning aan de Kruitlaan. Dit keer dreigden dakpannen van het ‘duivenhuis’ (tussen de Stadsschouwburg en café De Souffleur) naar beneden te vallen.

De gemeente zette de voorkant van de woning enige tijd terug al af met hekken, omdat een aantal dakpannen naar beneden was gevallen. Het dak was al veel langer in slechte staat en de gemeente ging daarom opnieuw in conclaaf met de 83-jarige bewoner. Maar die deed niks aan zijn dak. Daarop besloot de gemeente zelf een aannemer in de arm te nemen om het dak onder bestuursdwang te repareren.

‘Veiligheid staat voorop’

“We zien ook het liefst dat de bewoner z’n pand netjes onderhoudt”, vertelt woordvoerder Peter Steinfort namens de gemeente. “Bovendien gaat het om een beeldbepalende locatie, maar de veiligheid staat voorop en dus laten we het zelf doen.”

Niet de eerste keer

Het is niet voor het eerst dat de gemeente ingrijpt bij het ‘duivenhuis’ (een term die Stadsblog Sikkom in het leven riep). In mei vorig jaar greep de gemeente dwangmatig in bij het balkon van de woning aan de Kruitlaan. Op dat moment stond het balkon van het ‘duivenhuis’ op instorten en ook toen wilde de bewoner het probleem niet verhelpen.

Bewoner moet betalen

De bewoner van het ‘duivenhuis’ krijgt, net als voor de reparatie van zijn balkon, een rekening van de gemeente voor alle gemaakte kosten.