Balkon verpauperd ‘duivenhuis’ bij Stadsschouwburg onder bestuursdwang gerepareerd

nieuws
Foto: Wouter Holsappel

De gemeente Groningen heeft vorige week woensdag dwangmatig ingegrepen bij het balkon van een woning aan de Kruitlaan in Groningen. Het balkon van het ‘duivenhuis’ naast de Stadsschouwburg, zoals het begin maart werd genoemd door Stadsblog Sikkom, stond op instorten en de bewoner wilde het probleem niet verhelpen.

Balkon van duivenhuis stond op instorten

De gemeente kreeg begin dit jaar een melding over staat van de woning, waar de nu 82-jarige bewoner al jaren zorgt voor tientallen duiven. De gemeente schreef de bewoner daarop aan om zijn balkon te repareren en plaatste hekken rond de Turfsingel-zijde van het monumentale pand.

De bewoner wilde echter niet meewerken aan de reparatie van het balkon en het verwijderen van de ballustrades, die naar beneden dreigden te vallen. Aan DvhN stelt de bewoner toe dat er niks mis was met het balkon.

Kosten voor bewoner

De gemeente besliste echter anders en is vorige week overgegaan tot dwang, middels een woensdagmiddag uitgevoerd bestuursbevel. De ballustrades zijn verwijderd en opgeslagen door de gemeente, zo stelt woordvoerder Peter Steinfort: “De kosten voor het veilig maken van het balkon worden verhaald op de bewoner. ”

Bewoner moet gevel ook herstellen

De bewoner is echter nog niet klaar, want ook de rest van de gevel van het monumentale pand moet opgeknapt worden,  zo stelt Steinfort: “De bewoner krijgt daar iets langer de tijd voor dan voor het veilig maken van het balkon”, vervolgt Steinfort. “Maar als hij opnieuw geen actie onderneemt, dan schakelen we weer een aannemer in om dit onder bestuursdwang te doen. We blijven tot die tijd wel in gesprek met de bewoner.”

De 82-jarige bewoner zelf, die in de omgeving bekend staat als de ‘duivenredder’, wilde niet reageren op de situatie.