Financiële situatie noopt UMCG tot stop op bepaalde vacatures

nieuws

De financiële situatie bij het UMCG is zo zorgelijk dat er vanaf komende vrijdag een gedeeltelijke vacaturestop geldt. Dat heeft het bestuur van het ziekenhuis laten weten aan het personeel, via interne berichtgeving.

Daar komt nu een vacaturestop bovenop. De stop geldt voor de functies verpleegkundig specialist, doktersassistent, arts assistent en basisarts. De stop geldt ook voor functies binnen de staf, het facilitair bedrijf, de bouwafdeling en de ICT-afdeling. Bouw & Facilitair en IM MIT, tenzij vervanging in de concrete functie cruciaal is voor de bedrijfsvoering.

Oorzaak van het financiële malheur zijn de fors gestegen kosten. Het UMCG verwacht drie keer meer te moeten betalen aan gas en elektriciteit in vergelijking met vorig jaar. Maar ook de voorwerpen en producten die gebruikt worden in het ziekenhuis zijn als gevolg van de oorlog in Oekraïne duurder geworden.

Daarnaast komt er minder geld binnen. Er wordt minder reguliere zorg aangeboden die het ziekenhuis vergoed krijgt. Ook is er veel ziekteverzuim waardoor er minder zorg kan worden aangeboden wat invloed heeft op de inkomsten. Vanwege de financiële problemen zijn er de afgelopen periode al maatregelen genomen om de kosten te drukken. Zo wordt geprobeerd om voorwerpen vaker te gebruiken en is ook de thermostaat lager gezet.

Deel dit artikel: