Bewoners Zilverlaan: “Nijestee moet geen half werk doen, ook schimmel en asbest aanpakken”

nieuws
Foto: google maps

Bewoners van de Zilverlaan in de wijk Vinkhuizen gaan woensdag een zwartboek overhandigen aan woningcorporatie Nijestee. De bewoners zijn niet blij dat bij een renovatie van hun woningen niet alle problemen aangepakt worden.

In het zwartboek staan foto’s en beschrijvingen van problemen waar de woningcorporatie tijdens de huidige renovatie geen oplossingen voor biedt. Bewoners uit de straat klagen al jaren over scheuren, vocht, tocht, schimmel en kou. Een deel van deze problemen wordt nu aangepakt, maar niet alles wordt gedaan, en daarnaast wisselen de probleemoplossingen. Zo zijn in een deel van de Zilverlaan wel nieuwe kozijnen en deuren gekomen, maar krijgt het andere deel van de straat dit niet.

“Ze moeten het wel goed doen”
“Tijdens een bijeenkomst anderhalve week geleden hebben we met veertig buren afgesproken dat wij een volledige renovatie willen”, vertellen huurders Roos Yard en Madja Naferi. “We zijn erg blij dat Nijestee onze huizen opknapt, maar dan moeten ze het wel goed doen. Nijestee moet helpen bij het bestrijden van ongedierte en schimmel, en het asbest moet uit ons huis, en de scheuren goed aangepakt. De wc’s moeten worden aangepakt en kunnen worden verwarmd. Zo kunnen de woningen weer lange tijd mee.”

SP: “Het wordt tijd dat Nijestee naar bewoners luistert”
De bewoners worden bij hun actie gesteund door de fractie van de SP: “Het is onbegrijpelijk dat Nijestee een halve investering doet en ook een verschillende aanpak kiest voor het ene deel van de Zilverlaan in vergelijking met de andere”, laat Bob de Greef van de SP weten. “Daarom hebben we voorbeelden van problemen en de ideeën van bewoners voor verbeteringen verzameld. Het wordt tijd dat Nijestee naar bewoners luistert, die nuttige bijdragen hebben voor een goede renovatie.” Volgens De Greef zit het probleem dieper dan alleen een toevallig ‘vergeten hoek’, zoals de bewoners dit ervaren. De Greef: “Huurders hebben uiteindelijk te weinig te zeggen over hun eigen huis. Woningcorporaties zijn erg groot waardoor huurders weinig inspraak hebben. De SP komt dit soort problemen erg vaak tegen overal in de stad.”