“Advies van Mijnraad zorgt niet direct voor paniek, heel goed dat Vijlbrief direct reageerde”

nieuws
Foto: Simon Cataudo from FreeImages

Het advies van de Mijnraad om het Groningenveld te heropenen zorgt niet direct voor bezorgdheid bij de Groninger Bodem Beweging. De GBB is blij dat staatssecretaris Vijlbrief (D66) van Mijnbouw de woorden van vorige week ook direct nog eens herhaalde.

“De Mijnraad komt elk jaar met een advies”, vertelt Merel Jonkheid van de Groninger Bodem Beweging. “Steevast pleiten ze voor meer gaswinning. Dat komt omdat de Mijnraad maar één belang heeft, en dat is de leveringszekerheid in de gaten houden. Dat er dus voor elk scenario dat zich aan kan dienen genoeg aardgas zal zijn. Wij bij de GBB, maar ook het Staatstoezicht op de Mijnen, SodM, kijkt naar de veiligheid. Of de gaswinning in Groningen op een veilige manier kan plaatsvinden. Het SodM geeft daar advies over. Als we naar de afgelopen jaren kijken dan zien we dat het kabinet het advies van de Mijnraad meestal naast zich neer legt. Vijlbrief ziet het advies van het SodM als leidend. Dus als je vraagt of wij ons zorgen maken, nee, er is geen paniek.”

Berichtgeving in de media
Jonkheid vindt de berichtgeving in bepaalde media wel vervelend. “Sommige media presenteren het advies als een voldongen feit. Dat er extra gewonnen gaat worden. Je moet je realiseren dat mensen in het bevingsgebied vanochtend wakker worden, en dan lezen ze zulke headlines tijdens hun ontbijt. Dat is niet gezond. Want er is al veel stress en onzekerheid, na alles wat er de afgelopen jaren is gebeurd. Ik vind dat oprecht heel jammer. Daarom ben ik ook heel blij dat Vijlbrief direct reageerde door de woorden van vorige week te herhalen, dat het winnen van aardgas uit het Groningenveld de allerlaatste optie is. Een optie waar men liever niet gebruik van maakt.”

Inkopen van vloeibaar gas
Het advies van de Mijnraad gaat over de Nederlandse gasbergingen. Die moeten niet voor tachtig procent, maar moeten volledig gevuld worden. “De Mijnraad gaat uit van een worst case scenario. Persoonlijk denk ik dat het goed is om ons te focussen op het inkopen van vloeibaar gas. Dat zal allemaal wat duurder zijn, maar dat is niet anders.”

Gasrotonde
Op de vraag waarom Nederland nu toch weer als slechtste jongetje van de klas opereert, waarbij andere Europese landen hun zaken al goed voor elkaar hebben, reageert Jonkheid: “Ik heb een wat andere visie. Als België, Frankrijk en Duitsland hun gasvoorraad goed op orde hebben, dan is dat ook in ons voordeel. Ook in deze landen wordt laagcalorisch gas gebruikt. In Europa werken we met een gasrotonde. Als Duitsland of België te weinig hebben, dan kunnen ze vragen of ze gas van ons geleverd kunnen krijgen. Dus als het daar op peil is, dan is dat ook in ons voordeel. Daarnaast is mijn indruk dat de overheid hard aan het werk is, en dat ze goed vooruit aan het kijken zijn. Het streven is nog altijd om de gaskraan volgend jaar volledig dicht te draaien. Het is jammer dat de realisatie van de stikstoffabriek bij Zuidbroek vertraging heeft opgelopen. Al met al zal er de komende periode nog genoeg over gesproken worden, ook met de parlementaire enquête in het vooruitzicht.”