Waarschuwingsbrief voor organisatie Koningsdag Stadspark vanwege confetti

nieuws
Foto: Pixabay.com

De organisatie van het Koningsdagfeest in het Stadspark heeft een waarschuwingsbrief gekregen van de gemeente Groningen vanwege het afschieten van confetti. Dat heeft wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) woensdag laten weten.

Chakor reageerde daarmee op vragen van de Partij voor de Dieren. Raadslid Janette Bosma namens deze partij: “Tot onze verbazing wordt er nog steeds confetti afgeschoten. Terwijl de raad in november 2019 een motie heeft aangenomen die dit verbiedt vanwege de schade die het aanricht aan de natuur. Wij vragen ons af welke bekendheid wordt gegeven aan deze maatregel.”

Waarschuwingsbrief
Wethouder Chakor: “U heeft helemaal gelijk dat we in onze gemeente een verbod hebben op het gebruik van confetti. Dit wordt ook behandeld in de vergunningverlening. In de aanloop naar het evenement is dit ook besproken met de organisatie. Binnenkort vindt er een evaluatie plaats waarbij dit opnieuw op tafel komt te liggen. We hebben reeds aangegeven dat we dit niet willen. We hebben daarom ook een waarschuwingsbrief gestuurd. Mocht dit nu in de toekomst weer gebeuren dan gaan we een handhavingstraject opstarten.”

Verbod opnemen in APVG
Chakor vertelt verder: “U vraagt ook of wij het verbod op confetti op kunnen nemen in de APVG (Algemene Plaatselijke Verordening Groningen, red.). Dat zien wij niet zitten. Het verbod op confetti wordt op dit moment behandeld in de nota vergunningen. Wij denken dat dat op die manier voldoende geborgd is. Stoffen met een nadelig effect zijn geregeld in de afvalstoffenheffing. Wij denken daarom dat een APVG niet nodig is.”

Handhaven
Bosma onderneemt nog een poging: “Stel dat er toch nieuwe gevallen opduiken van festiviteiten in de gemeente waar confetti wordt afgeschoten. Overweegt u het dan wel om het in de APVG op te nemen?” Chakor: “Dat is voorbarig. Wij kiezen er altijd voor om in gesprek te gaan en om er op te handhaven. Het is aan u als raad om opnieuw aan de bel te trekken mocht u problemen constateren.”