Vrouwen Drs. Vijfje landskampioen zaalvoetbal

De ontlading was groot vrijdagavond in de Struikhal op Zernike. In de laatste minuut besliste Tessa Grasdijk voor Drs. Vijfje de wedstrijd tegen FC Marlene: 5-3. De Groninger vrouwen werden zo landskampioen in de zaal.

door Andor Heij

De eerste wedstrijd in Heerhugowaard was in 0-0 geëindigd en Vijfje won na strafschoppen. Winst in de eigen hal zou daardoor het landskampioenschap zaalvoetbal betekenen. In een bomvolle en sfeervolle Struikhal trokken beide ploegen een stuk energieker ten strijde dan een week geleden.

Drs. Vijfje kreeg de meeste kansen, maar FC Marlene kreeg misschien wel de grootste in het eerste bedrijf. Willisa Scholtens hield haar doel echter twee keer schoon bij een één op één situatie. Na 14 minuten opende Jet Nooteboom de score voor Drs. Vijfje en het publiek nam juichend al een voorschot op de titel.

Zeker toen het direct na rust 2-0 werd via Vesna Veltrop. Drs. Vijfje werd sterker en Tessa Peters verhoogde de score naar 3-0. Binnen de minuut werd het 3-1 door Simone Hand. Drs. Vijfje antwoordde ook na een kleine minuut en liep uit naar 4-1 via de tweede van Veltrop. Met nog tien minuten op de klok leek het een gelopen koers voor de Groningers.

FC Marlene kwam echter weer terug in de wedstrijd. Zoyla Barendse maakte de 4-2 en vlak voor tijd tekende Hand met haar tweede voor de 4-3. De ploeg uit Heerhugowaard nam risico en zette alles op alles met de keepster als extra veldspeler. Het liep fout af voor FC Marlene. Tessa Grasdijk profiteerde van balverlies bij de bezoekers en schoot in de laatste minuut de bal van grote afstand in het lege doel: 5-3. De allereerste landstitel, die drie jaar geleden net gemist werd, was een feit.

De Struikhal explodeerde en de emoties bij de speelsters waren groot. “Ik had de tranen in mijn ogen staan toen Tessa de laatste maakte”, aldus Jet Nooteboom. En er werd ook pijn verbeten bij de speelsters. “Ik was een tijd geblesseerd en had eigenlijk nog last”, zei keepster Willisa Scholtens. “Een pijnstiller er in en spelen. Dit was echt geweldig om mee te maken”.

Uiteraard was er ook grote vreugde bij trainer Teuny Bosma: “Grandioos, hier hebben we het hele seizoen naar toe gewerkt en dat het allemaal geflikt hebben is  natuurlijk geweldig”.  “Teuny bedankt”, zong het publiek massaal na afloop. Want Bosma stopt als hoofdtrainer bij Drs. Vijfje. Ze is momenteel tijdelijk bondscoach van het Nederlands zaalvoetbalteam, maar kan nog niet zeggen of dat ook definitief wordt. “Eerst ga ik hier van genieten en dan maar eens een tijd rustig thuis zitten. Ik weet nog niet wat ik ga doen. Ik blijf wel betrokken bij de club. Maar ik denk dat het voor de ploeg goed is dat er volgend seizoen vers bloed voor de groep staat”.