Vijlbrief niet van plan om 10.000 euro over te maken aan alle Groningers in bevingsgebied

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Het plan van de fracties van de PvdA en de SP in de Tweede Kamer om 10.000 euro over te maken aan alle Groningers in het bevingsgebied heeft niet de instemming van staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw. Dat bleek woensdagochtend tijdens een debat.

De PvdA en de SP hadden een motie ingediend nadat twee weken geleden duidelijk was geworden dat de belofte om voor 1 mei duidelijkheid te geven over de 10.000 euro subsidie, voor woningverbetering in het aardbevingsgebied, niet werd gehaald. Eerder dit jaar leidde de subsidieronde tot lange wachtrijen in de provincie waarbij veel mensen achter het net visten.

Kamerlid Sandra Beckerman van de SP omschrijft het systeem als een bureaucratisch monster. Volgens haar, en haar collega Henk Nijboer van de PvdA, is het daarom beter om de 10.000 euro gewoon over te maken naar alle mensen die in het aardbevingsgebied wonen. Maar volgens Vijlbrief is dat een slecht idee. Het gaat namelijk om een subsidie waarbij mensen aan moeten tonen wat ze met het geld aan hun woning willen gaan verbeteren. Daarbij moet er ook aangegeven worden hoeveel dat kost. Volgens de bewindsman wordt er tempo gemaakt, maar is het voorstel van de PvdA en de SP onhaalbaar.

Deel dit artikel: