Twintig ondernemers aangehouden voor fraude met coronageld

nieuws
Foto: StarLight from FreeImages

Naar aanleiding van onderzoek naar grootschalige fraude met coronasteun, waarvoor afgelopen dinsdag onder andere een 29-jarige man uit Groningen werd aangehouden, zijn in de afgelopen week nog eens meer dan twintig aanhoudingen verricht.

Volgens de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) gaat het om ondernemers die het frauduleus verkregen geld op hun bankrekening ontvingen. De FIOD verdenkt hen ervan dat ze wisten dat ze het geld onterecht hebben verkregen en de Stadjer en zijn vier medeverdachten uit Assen, Leek, Norg en Renkum daar ‘provisie’ voor hebben overgemaakt.

De meesten zijn na verhoor heengezonden met een strafbeschikking van de officier van justitie. Naast het terugbetalen van het volledige bedrag aan ten onrechte ontvangen TVL aan het RVO, zullen zij een hoge werkstraf moeten uitvoeren. Naar een aantal van de aangehouden ondernemers loopt nog een verder strafrechtelijk onderzoek.

‘Stadjer faciliteerde fraude voor ondernemers’

De Stadjer en zijn vier medeverdachten worden ervan verdacht dat zij de fraude met de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVOL) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben georganiseerd en gefaciliteerd. Inmiddels zijn twee van deze verdachten weer op vrije voeten, de rest zit nog vast. Volgens de FIOD stonden er omzetten op de aanvragen die vele malen hoger waren dan de omzetten die waren aangegeven bij de Belastingdienst.

Het vijftal heeft, namens de bedrijven, onjuiste TVL-aanvragen ingediend bij RVO. Daarbij werden bewust valse omzetgegevens opgegeven, onderbouwd met valse documenten. Volgens de FIOD stonden er omzetten op de aanvragen die vele malen hoger waren dan de omzetten die waren aangegeven bij de Belastingdienst. Daardoor leek het dat de ondernemers door de corona-epidemie een grotere omzetdaling hadden dan in werkelijkheid het geval was. Daarmee werd zes miljoen euro aan coronageld op een frauduleuze manier binnengesleept.