Stadjer aangehouden voor grootschalige fraude met coronageld

nieuws
Foto: PxHere (CC 0.0)

De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft een 29-jarige man uit Groningen aangehouden op verdenking van grootschalige fraude. Samen met vier andere mannen uit Assen, Leek, Norg en Renkum zou hij voor zes miljoen euro aan onjuiste TVL-aanvragen hebben ingediend.

De Stadjer en zijn vier medeverdachten zijn dinsdagochtend aangehouden en overgebracht naar politiebureaus in Zwolle en Apeldoorn. Hun woningen en een woning in de gemeente Opsterland zijn doorzocht, evenals drie kantoorpanden in Tynaarlo en de gemeenten Lingewaard en Noordenveld. Daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, drie personenauto’s en negentienduizend euro contant geld.

Volgens de FIOD volgen de aanhoudingen op een aangifte van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVOL) uitkeerde aan bedrijven tijdens de coronacrisis. Volgens de FIOD stonden er omzetten op de aanvragen die vele malen hoger waren dan de omzetten die waren aangegeven bij de Belastingdienst.

Daardoor leek het dat de ondernemers door de corona-epidemie een grotere omzetdaling hadden dan in werkelijkheid het geval was. De FIOD vermoedt dat de vijf verdachten (namens diverse bedrijven) voor zes miljoen euro onjuiste TVL-aanvragen hebben ingediend en daarbij vermoedelijk bewust valse omzetgegevens hebben opgegeven, onderbouwd met valse documenten.

Deel dit artikel: