Ruim zevenhonderd mensen schuiven op Vismarkt aan voor diner

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Ruim zevenhonderd mensen hebben maandagavond een diner genuttigd op de Vismarkt. Het diner was een initiatief van studentenvereniging Navigators. Manou de Groot van de studentenvereniging is tevreden over het verloop.

Hoi Manou! Hoe ging het vanavond?
“Het ging heel goed. Het was boven verwachting. De commissie heeft het heel goed weten te organiseren. Het diner begon rond 18.30 uur met een moment van stilte. Daarna konden mensen eten halen. Op de Vismarkt hadden we allemaal tafeltjes en bankjes in rijen geplaatst. Mensen konden per rij eten halen, om op die manier er wat structuur in aan te brengen. En ik hoor vanavond alleen maar positieve geluiden. Mensen vinden het eten lekker, maar men vindt het ook gezellig.”

Even naar het doel van deze avond. Dat heeft alles te maken met verbondenheid hè?
“Klopt. Met dit diner willen we verschillende groepen mensen met elkaar verbinden. De coronacrisis heeft erg eenzaam gemaakt. Als ik kijk naar de leden van onze studentenverenigingen dan hebben sommigen een erg zware tijd gehad, en is men blij dat er nu weer heel veel kan. Maar dat geldt ook voor andere bevolkingsgroepen. Heel veel mensen zijn hun sociale uitjes door de crisis een tijdlang kwijt geweest. Met dit diner proberen we verbinding te maken.”

Tekst gaat verder onder de foto


Op de Vismarkt schoven maandagavond 750 mensen aan voor een diner. Foto: Rieks Oijnhausen

Dat betekent dat er dus ook een heel gemêleerd gezelschap aanschoof?
“Absoluut. Studenten, maar ook kinderen en oudere mensen. Ook een aantal Oekraïense vluchtelingen schoof aan. In de aanloop naar dit diner hebben we contact gezocht met verschillende instanties, waaronder Kwartiermakers. Zij hebben groepen uitgenodigd, waardoor er vanavond een heel mooi gezelschap aanschoof dat met elkaar in gesprek ging en een hapje ging eten. En als ik de gezichten vanavond zag, dan kunnen we denk ik heel blij zijn.”

En zo te horen is het volgens mij nog steeds gezellig hè?
“Haha, ja. Het is nu rond 20.30 uur, het tijdstip waarop we dachten dat het wel ongeveer klaar zou zijn. Maar de Vismarkt is nog altijd voor de helft gevuld. Heel veel mensen blijven hangen, zijn met elkaar in gesprek. Het is heel gezellig. En we hebben natuurlijk ook perfecte weersomstandigheden. Het kan wat dat betreft niet beter. We hadden vanavond overigens ongeveer 750 gasten. We hadden er 800 kunnen hebben, dus een aantal bankjes zijn leeg gebleven. Maar dat geeft niet. Beter zo, dan dat we mensen moeten teleurstellen.”

Veel mensen zullen misschien nu denken, 750 mensen die moeten eten. De studenten van Navigators hebben vandaag urenlang in de keuken gestaan …
“Haha, nee. We hebben alles gesponsord gekregen. Ook zijn er giften binnengekomen van kerken en van ouders van leden. Ook konden we aanspraak maken op een subsidie van de gemeente. En over het eten heb ik alleen maar positieve geluiden gehoord. Mensen vonden het lekker.”

Een succesvolle avond die mensen dichterbij elkaar brengt. Ik zou bijna zeggen, wanneer vindt de volgende editie plaats?
“We hebben dit ook in 2019 georganiseerd toen we als Navigators 25 jaar bestonden. Ook toen liep het heel goed. Dit keer hebben we het georganiseerd vanwege de coronacrisis en de eenzaamheid waar ik al over vertelde. En of we dit weer gaan doen. De geluiden zijn heel positief, en misschien is het wel heel erg goed om dit vaker te gaan doen. Maar dat is misschien iets voor het nieuwe bestuur. Bij ons, en ook bij andere studentenverenigingen, treedt er ieder jaar een nieuw bestuur aan. Zij bepalen hun eigen agenda. Maar ik denk dat dit laat zien dat dit wel een grote meerwaarde heeft. Een meerwaarde om student en Stad dichterbij elkaar te brengen.”

Foto: Rieks Oijnhausen