“Ranomi hoort bij het Helperbad, onze jongste leden kijken tegen haar op”

nieuws
Foto: gemeente Groningen

Het wedstrijdbad in het Helperzwembad draagt sinds vrijdagavond de naam Ranomi-bad. Bij zwemvereniging TriVia zijn ze apetrots.

“Ranomi Kromowidjojo was bij ons al erelid”, vertelt Corrie Stuut van de vereniging. “Maar door haar naam toe te kennen aan het wedstrijdbad krijgt ze alle eer die ze verdient. Onze jongste leden kijken bijvoorbeeld heel erg tegen haar op. Maar door haar naam toe te kennen aan het bad is ook duidelijk dat haar carrière hier startte, hier in het Helperbad.” Op de vraag of dat ook een impuls kan zijn om in de voetsporen van Ranomi te treden: “Dat kan, maar je kunt niet zeggen dat iedereen die hier leert zwemmen ook op hetzelfde niveau als Ranomi gaat komen, haha. Behalve heel hard willen werken moet je er ook aanleg voor hebben.”

“Heel gezellig feestje”
De 31-jarige Kromowidjojo, die drievoudig Olympisch kampioene is, kondigde begin dit jaar aan dat ze ging stoppen. In het Helperzwembad keerde ze terug naar de plek waar het ooit begon. Ook ontving ze uit handen van Commissaris van de Koning René Paas (CDA) de provinciale sportprijs. “Het was een heel gezellig feestje”, vertelt Stuut verder. “Het was heel ontspannen.”

“Hier begon haar carrière”
Afgelopen najaar stemde de Groningse gemeenteraad in met een haalbaarheidsonderzoek naar de realisatie van een vijftigmeter wedstrijdbad in de gemeente. “Wat er in de toekomst ook gebeurt, het wedstrijdbad in het Helperbad blijft het Ranomi-bad. Dat kun je niet mee verhuizen. Dit is de plek waar Ranomi haar carrière begonnen is, op geen enkele andere plek.”