Fracties willen charme en ziel terug in Bevrijdingsfestival: ‘Wel entreeprijs? Dan geen subsidie’

Als het Bevrijdingsfestival subsidie van de gemeente wil blijven ontvangen, mag de organisatie niet opnieuw een entreeprijs aan de toegangskaartjes hangen.

Die voorwaarde wil een groot deel van de gemeenteraad stellen aan komende edities van het festival. De raadsfracties van de PvdA, SP, CDA, VVD, de Partij voor de Dieren, de Stadspartij 100% voor Groningen en de ChristenUnie gaan woensdag een motie indienen die deze subsidievoorwaarde mogelijk maakt. Mogelijk scharen meer fracties zich achter de motie.

De fracties hekelen het feit dat er dit jaar voor het eerst een entreeprijs van 5,91 euro werd gevraagd. “De kracht van het bevrijdingsfestival was dat iedereen, hoe verschillend ook, daar samen komt om de vrijheid te vieren en te genieten van kunst en cultuur. Aan vrijheid mag geen prijskaartje hangen”, stellen de fracties.

‘Toiletten moeten ook weer gratis zijn’

Niet alleen de entreeprijs voor het festival (die ongeveer 41.000 duizend mensen op 5 mei hadden betaald) baart de fracties zorgen. Ook het feit dat bezoekers twee euro moesten betalen voor een bezoek aan een toilet, zit de fracties niet lekker. De gemeente moet er volgens de indienende fracties op toe gaan zien dat de toiletten tijdens komende edities van het festival gratis gaan zijn.

‘Kleinere podia in Stadspark moeten terug’

Het festival speelde zich dit jaar voor het eerst alleen af op de Drafbaan. In tegenstelling tot voorgaande edities waren geen podia op andere plekken in het stadspark. Volgens de indienende fracties werden die podia juist ontzettend gewaardeerd.

Podia zoals Podium Noord en de Local Heroes Stage moeten volgens de fracties een plek kunnen krijgen in de toekomstige edities van de festiviteiten op Bevrijdingsdag. De gemeente en de organisatie van het festival moeten deze podia, als de motie wordt aangenomen, nadrukkelijk meenemen in de evaluatie van het festival van donderdag.

Helpen met andere inkomstenbronnen

De festivals zelf stellen dat ze het financieel erg moeilijk hebben, door de hoge kosten (inflatie) en door het feit dat ze de afgelopen jaren hebben moeten interen op hun reserves. Ook de raadsfracties uit de Groninger gemeenteraad zien deze problemen en in de motie wordt het gemeentebestuur dan ook gevraagd om met de organisatie, het Rijk, de provincie en andere gemeenten in gesprek te gaan over de kosten en ‘andere bronnen van inkomsten’.

 

Deel dit artikel: