Provinciehuis gaat van energielabel C naar A++: “Heel erg trots”

nieuws
Foto: Rick van der Velde

Het Provinciehuis is dinsdag van energielabel C naar label A++ gegaan. Het nieuwe energielabel werd onthuld door gedeputeerde Fleur Gräper (D66) samen met directeur John Ottens van BAM Bouw en Techniek.

De afgelopen periode is het Provinciehuis flink onder handen genomen. Noodzakelijk technisch onderhoud aan de buitenzijde was de aanleiding om het gebouw verder te verduurzamen en het binnenklimaat te verbeteren. Zo werd ruim 5.000 vierkante meter dak voorzien van nieuwe isolatie en dakbedekking, werden ruim 650 zonnepanelen geplaatst, werden 350 kozijnenpartijen vervangen en werd meer dan 10 kilometer kierdichting toegepast. Daarnaast ging het gebouw van het aardgas af.

Door al deze maatregelen is een flinke stap gezet op de duurzaamheidsladder. Energielabel A++ voor een gebouw uit de jaren negentig, en deels uit de jaren tachtig, is dat best bijzonder. De nieuwe zonnepanelen wekken op jaarbasis meer stroom op dan het gemiddelde verbruik van tachtig huishoudens. En doordat het gasverbruik van het pand tot nul is teruggebracht wordt er gemiddeld 250.000 kuub gas per jaar bespaard. “De provincie heeft de verantwoordelijkheid om voorop te lopen in de energietransitie”, vertelt gedeputeerde Fleur Gräper. “Doordat we eerder keuzes in de juiste richting hebben gemaakt kunnen we daar nu de resultaten van tonen. En juist in de huidige energiecrisis geven we het goede voorbeeld en leveren een significante bijdrage. Daar zijn we best trots op.”