Open dag kledingbank Maxima groot succes: “Armoede niet in het negatieve trekken”

nieuws
Foto: Annet Ritsema

De open dag van kledingbank Maxima aan de Oosterhamriklaan heeft zaterdag flink wat mensen op de been gebracht. De kledingbank spreekt van een succesvolle dag.

“De omstandigheden konden niet beter”, vertelt Maria Blom van de Kledingbank. “Het was mooi weer, en het programma viel in de smaak. We werkten samen met onze buren van stichting QUIET Groningen. Er waren kraampjes met kleding, er was schmink, stoepkrijt en bellenblazen voor de kinderen, er was een modeshow met kleding van Maxima en een loterij met mooie prijzen. Hoeveel mensen we hebben mogen ontvangen? Veel. Mensen uit de buurt, maar ook klanten en potentiële nieuwe klanten.”

“Niet in het negatieve trekken”
De open dag werd gehouden vanwege het tienjarig bestaan van de kledingbank. Behalve in de stad werden ook de deuren van de locaties in de provincie geopend. “De dag werd geopend met een toespraak van wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) van Armoede. Zij sprak mooie woorden. Volgens Diks is het belangrijk om aandacht te vragen en te hebben voor armoede, maar dat het belangrijk is dat het niet gelijk in het negatieve wordt getrokken. Dat er ook gekeken kan worden naar mogelijkheden, naar de creativiteit.”

Tekst gaat verder onder de foto


De open dag bracht flink wat mensen op de been. Foto: Annet Ritsema

Kansen en mogelijkheden
Voor Blom komt dit ook op verschillende manieren tot uiting. “Er zijn diverse mensen die bij ons kleding halen. Maar er wordt ook veel kleding bij ons gebracht. Door bedrijven maar ook door particulieren. Armoede is niet leuk, maar er zijn ook veel mensen die oog hebben voor de medemens. Dat noem ik positief. Een ander positief effect is de samenwerking. Studenten van het Alfa-college zijn bijvoorbeeld bezig om nieuwe producten te maken van oude kleding. Daardoor krijgt kleding een tweede leven. Deze producten waren vandaag ook te zien in onze etalage. Dat zijn kansen, dat zijn mogelijkheden.”

“Smaakt naar meer”
Wethouder Diks voltrok ook de opening door een aantal paspoppen van kleding te voorzien. “Ik denk dat deze open dag een succes is geworden. Van tevoren is het spannend. Het is de eerste keer dat we zoiets doen. Je moet het wiel uitvinden. Maar als je de reacties hoort, de hoeveelheid mensen ziet die er op af is gekomen, dan zijn we heel erg tevreden. En dan smaakt het inderdaad naar meer. Dus wellicht dat we hier in de toekomst een vervolg aan gaan geven.”

Vertragend effect
Economisch gezien is het in ons land een onzekere tijd. Voedselbank Groningen liet eerder zaterdag weten dat het aantal mensen dat bij hen aanklopt aan het toenemen is. “Dat zien wij nog niet. Maar dat is logisch. Bij ons is er altijd sprake van een vertragend effect. Eten en drinken is een eerste levensbehoefte. Kleding komt later. En wij denken ook dat we daar wel wat van gaan merken.”

Foto: Annet Ritsema
Deel dit artikel: