Stijging van de prijzen leidt tot meer aanloop bij Voedselbank: “Meer gezinnen zakken nu door het ijs”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Het aantal mensen dat gebruik maakt van de Voedselbank Groningen is het afgelopen half jaar toegenomen. Tot problemen leidt het echter niet.

De afgelopen maanden zijn de prijzen van eten en drinken maar ook van gas, elektriciteit en brandstof flink hoger geworden. “Wij merken dat we in vergelijking met een half jaar geleden meer aanloop hebben”, vertelt bestuursvoorzitter Maria Jongsma van de voedselbank. “De precieze reden kennen we niet omdat we mensen er niet naar vragen. Maar zo nu en dan hoor je in gesprekjes wel dat expliciet de stijgende energieprijzen de reden zijn. Wat je op dit moment ziet is dat huishoudens die tot dusver door te schuiven het hoofd boven water konden houden, nu door het ijs aan het zakken zijn.”

“We hadden te maken met een dalende lijn”
Dat is ook te zien in de cijfers. “We hadden te maken met een dalende lijn. Dat betekent dat minder mensen gebruik gingen maken van de Voedselbank. Een half jaar geleden zaten we op vierhonderd gezinnen, inmiddels zitten we op vijfhonderd gezinnen. Of de inflatie en de duurder wordende samenleving daar één op één de oorzaak van is, dat is lastig te zeggen. Er kunnen ook andere redenen zijn. Bijvoorbeeld het rechtstreeks aan kunnen melden. In het begin liep dat niet zo hard, maar daar wordt nu meer gebruik van gemaakt. Maar als je mij vraagt of de gestegen kosten de oorzaak zijn van de toename, dan zeg ik, ja. Voor een deel is dat zeer zeker de oorzaak. En je houdt je hart vast voor de toekomst.”

“We proberen vooruit te denken”
De Voedselbank Groningen is afhankelijk van giften en donaties. “Op dat vlak zien we geen problemen. We proberen ook altijd vooruit te denken om de schappen zo vol mogelijk te houden. In tegenstelling tot verhalen uit het land waarbij er een toename is in het aantal klanten en leger wordende schappen, hebben wij genoeg voorraad. Toevallig organiseren we volgende week weer een actie bij de supermarkten. We vragen dan aan supermarktbezoekers om wat aan de voedselbank te geven. Tijdens Kerstmis was dit een groot succes. Het is even afwachten hoe het nu gaat verlopen, maar we zijn positief gestemd.”

“Je moet niet denken, laat andere mensen maar voor gaan”
Mensen die in dubio staan om gebruik te maken van de Voedselbank moeten volgens Jongsma ook niet twijfelen. “Als je niet goed rond komt, dan moet je je niet terughoudend opstellen. Je moet niet denken, laat andere maar voor gaan. Wij zijn er ook voor jou. Er is genoeg aanbod, zodat we ook jou kunnen helpen.” Meer informatie over Voedselbank Groningen vind je op deze website.

Deel dit artikel: