Monumentaal seinhuis op Hoofdstation gaat woensdag de lucht in; verhuizing live te volgen

nieuws
Screenshot uit livestream rond verplaatsing seinhuis - Bron: ProRail

Op het Hoofdstation van Groningen komt woensdagochtend een aantal grote kranen te staan. Aan het einde van de middag gaan het monumentale seinhuis en de passerelle (loopbrug) de lucht in voor een verplaatsing naar een tijdelijke plek. De operatie gaat de hele nacht duren en is live te volgen via deze livestream.

De voorbereidingen voor het verplaatsen van het seinhuis en de loopbrug zijn sinds maandag in volle gang. Het seinhuis staat in de weg voor de bouw van de ondergrondse voetgangerspassage en moet daarom tijdelijk wijken. De ruim tweehonderd ton wordt daarom tijdelijk ‘geparkeerd’ op perron 3.

Woensdagochtend komen twee kranen rond het seinhuis te staan voor de verplaatsing, waaronder een 650 ton wegende rupskraan met een giek van 42 meter. Tegen het einde van middag gaat het seinhuis de lucht in. Daarna wordt ook de passerelle verplaatst. Deze operatie start op woensdag 25 mei aan het einde van de middag en naar verwachting staan beide delen op Hemelvaartsdag (26 mei) vroeg in de ochtend op hun nieuwe plek.