‘Laatste fase Operatie Julianaplein leverde weinig problemen op; opvallend weinig verkeer in Stad’

nieuws

De laatste fase van Operatie Julianaplein, waarvoor afgelopen weekend het hele verkeersknooppunt moest worden afgesloten, zorgde voor opvallend weinig verkeersproblemen. Hoewel er werd gewaarschuwd voor grote verkeersdrukte in en rond de Stad, bleven onoverkomelijke verkeerssituaties uit, zo stelt Aanpak Ring-Zuid donderdagmiddag.

Volgens de projectorganisatie was het verkeer van en naar de Stad gedurende het afgelopen weekend vergelijkbaar met andere weken tijdens Operatie Julianaplein. Het verkeer was volgens Aanpak Ring-Zuid wel meer gespreid.

“Opvallend was vooral de afname van het verkeer op de A28 en veel wegen in de stad”, schrijft de projectorganisatie donderdagmiddag. “Daardoor bleven onoverkomelijke verkeerssituaties uit. Voor een deel kwam dit door de meivakantie, maar de medewerking van de Groningers en de mensen die van buiten Groningen naar de stad moesten, heeft daar zeer zeker aan bijgedragen. Ondanks dat het knooppunt in alle richtingen was afgesloten, was de verkeershinder in de stad minder dan in een normaal weekend vóór Operatie Julianaplein.”

Nu het tijdelijke Julianaplein volledig in gebruik is, kan de bouw van het permanente verkeersknooppunt pas echt beginnen. Aannemerscombinatie Herepoort gaat nu verder gaan met de sloop van het oude Julianaplein en de bouw van de nieuwe. “Het eerste wat we oppakken, is de sloop van de oude Julianabrug. Vanwege deze werkzaamheden is de fietsbrug hier vlak naast, de Muntingbrug, tot het voorjaar van 2023 dicht.”

De planning is dat het nieuwe Julianaplein in 2024 in gebruik wordt genomen.