RUG onderzoekt besef van tijd in Universiteitsmuseum: “Dit is heel uniek”

Als je op de bus wacht lijkt de tijd heel lang te duren, terwijl een vakantie voorbij vliegt. Daarover gaat de nieuwe tentoonstelling in het Universiteitsmuseum.

De tentoonstelling, met de naam Time Will Tell, bestaat uit verschillende experimenten. De resultaten van die proefjes worden gebruikt in een onderzoek van de Rijksuniversiteit. Zij willen weten hoe de klok in ons hoofd werkt. “Er zijn nog maar heel weinig musea waar aan de ene kant een onderzoek wordt uitgelegd, en aan de andere kant bezoekers ook direct bijdragen aan nieuw onderzoek,” vertelt directeur Arjen Dijkstra. “Op deze schaal is dat in Nederland eigenlijk nog niet eerder gedaan. In de hele wereld is het ook echt wel heel bijzonder. Volgens mij is dit een unieke kans voor Groningen om te laten zien waar we goed in zijn.”

Bezoekers krijgen een armbandje, waardoor de onderzoekers kunnen zien hoe oud de deelnemers zijn. “Zo krijg je hele verschillende gegevens. Het is belangrijk om te weten hoe we tijd ervaren, omdat we dan kunnen kijken of we dat kunnen veranderen. Je kan je bijvoorbeeld ontzettend vervelen en daar een beetje depressief van worden, of je kan juist heel blij zijn en dan is de tijd zo voorbij. We willen dus weten hoe dat werkt en dan kunnen we de volgende stap zetten.”