Overlast in het Noorderplantsoen: ‘Het is tijd voor een experiment!’

Het is weer lekker weer en het Noorderplantsoen is gelijk vol gezelligheid. Omwonenden zijn hier iets minder blij mee. Daarom reden genoeg voor het bedrijf Agents of Change om met een experiment te komen om overlast in het Noorderplantsoen aan te pakken. 

‘We zijn afgelopen zondag begonnen met een bijeenkomst. We hebben toen de buurtbewoners als eerste gesproken en gevraagd wat hun vraagstukken zijn. En die schil willen we steeds groter maken. Zo gaan we bijvoorbeeld in gesprek met studentenverenigingen, de pizzacoureur en biercoureur. Iedereen die eindgebruiker van het Noorderplantsoen is komt aan bod.’ vertelt Margo van der Wolf van Agents of Change. Het idee dat is dat er geen harde regels komen, maar dat er toch gedragsveranderingen ontstaan.

Volgens de Parkcommissie Noorderplantsoen is dit dan ook hard nodig, want omwonenden hebben nu al meerdere malen aan de bel getrokken. ‘Omwonenden hebben last van de BBQ lucht, afval, blaffende honden, mensen die in de bosjes plassen en poepen.’ vertelt Rob van Vliet van Parkcommissie Noorderplantsoen. De betrokkenen hopen dat tijdens dit experiment, Groningers uit zichzelf aan de overlast gaan denken en er dan ook mee ophouden. ‘Een stukje bewustwording.’