Nieuw festival strijkt tijdens Koningsdag neer op Ossenmarkt: “Heel veel zin in”

nieuws
Een optreden van Them Dirty Dimes. Foto: Niels Knelis

Tijdens Koningsnacht en -dag is op de Ossenmarkt het nieuwe festival Barrio Fiësta te vinden. Hugo Pronk van de organisatie is druk met de voorbereidingen.

Hoi Hugo! Een nieuw Koningsdagfestival in de binnenstad …
“Zo zou je het kunnen stellen. Maar misschien is het beter om te zeggen dat het om een oud festival gaat dat in een nieuw jasje wordt gestoken. Voor de coronaperiode waren wij te vinden op het Vishoekplein. Onder de naam ‘Achter de ellebogen’ hebben we daar door de jaren heen een leuk festival opgebouwd. In het begin van dit jaar hebben we de vergunning daarvoor aangevraagd, maar dat was op een moment dat we nog te maken hadden met allerlei coronamaatregelen. Omdat we op het Vishoekplein nooit anderhalve meter kunnen waarborgen hebben we een aanvraag gedaan voor de Ossenmarkt. De gemeente wilde dat ook graag, omdat het festival dat daar de afgelopen jaren met Koningsdag te vinden was, gestopt is.”

Toch betekent het dat er op een nieuwe plek iets gestart moet worden, terwijl het aanbod qua feesten en vrijmarkten op Koningsdag best wel groot is …
“Er speelt nog een andere reden dat we dit organiseren. Ik heb een bedrijf waarmee ik met een foodtruck op pad ben. Misschien heb je de truck wel eens gezien, het is een oude legertruck waarbij we onder de hijskraan een grote barbecue hebben geïnstalleerd. We richten ons op het bourgondische segment. In Nederland is daar minder belangstelling voor waardoor we door het jaar heen vooral veel in België zijn te vinden. En dat is leuk, maar we missen onze vrienden in Groningen wel. Om die reden hebben we dit opgezet, om vrienden en kennissen weer eens te zien, om met hen bij te kletsen.”

Wat kunnen we dinsdagavond en woensdag verwachten?
“Ik denk dat we een hele mooie line-up hebben. We hebben uitsluitend Groningse bands op het podium staan. Dan moet je denken aan The Woods Band, Blues Cowboys, Cochon Bleu en Them Dirty Dimes. We hebben de line-up in februari vastgelegd en iedereen was super enthousiast en blij, vooral omdat er weer iets kon, en er weer iets in de agenda stond. Voor Them Dirty Dimes heb ik de meeste moeite moeten doen. Zij zijn altijd bij ons te gast geweest, maar de afgelopen twee jaar zijn zij ontzettend doorgebroken, haha. Maar het is gelukt om ze naar de Ossenmarkt te krijgen.”

Hoe gaat de Ossenmarkt er uit zien?
“We gaan het leuk en gezellig aankleden met vlaggetjes en priklichten. Onze foodtruck ‘De Burgerlijke Stand’ zal er staan en ook het foodconcept ‘Ça va toujours!’ is aanwezig. En er is een podium waar de artiesten zullen gaan optreden. Op Koningsnacht begint het feest om 19.00 uur tot 01.00 uur. Op Koningsdag beginnen we om 13.00 tot 19.00 uur.”

Nu hebben we het over Koningsdag, de verjaardag van onze koning. Hoe ga je daar bij stilstaan …
“Oranje is onze huiskleur. Misschien heb je de posters al in de stad gezien, maar de oranje kleur kan je niet ontgaan, haha. De medewerkers zullen op beide dagen oranje kleding dragen. Maar het leukste is misschien wel dat we oranjebitter verkopen. Dat wordt tegenwoordig op nog maar heel weinig festivals geschonken, in de cafés gebeurt het wel, en wij hebben dat ook in ons assortiment.”

Nu kunnen mensen op Koningsdag op heel veel plekken te kust en te keur. Waarom zouden ze naar de Ossenmarkt moeten komen?
“Ik denk dat het afhankelijk is van de leeftijd. Uiteraard is iedereen bij ons welkom, maar wij richten ons op de veertigers en de vijftigers. Mensen die van lekkere en goede rock- en bluesmuziek houden. En die het ook gezellig vinden om een hapje te komen eten. En natuurlijk ben je als twintiger ook welkom. Maar ik kan me voorstellen dat voor deze groep het programma in het Stadspark interessanter is.”

En toch heb je op Koningsdag ook een programma voor kinderen …
“Klopt. Kinderen zijn op Koningsdag ook welkom bij ons. We hebben dan op de Ossenmarkt een springkussen staan, er zijn verschillende spelletjes, er is stoepkrijt, maar ook een grote tafeltennistafel met heel veel batjes. Dat gaat heel leuk worden. En om het extra feestelijk te maken wordt er oranje limonade geschonken. Wij hebben er in ieder geval al heel veel zin in en wij verheugen ons op een mooi feest.”

Meer informatie over het programma en de line-up vind je op deze Facebook-pagina.