Kerk in Haren kan vanaf volgende week bijna dertig huizen van zonnestroom voorzien

nieuws
Foto via Coöperatie Energiek Maarwold

Volgende week dinsdag wordt het eerste zonnedak van de Coöperatie Energiek Maarwold in gebruik genomen op het dak van de H. Nicolaaskerk in Haren. De 206 zonnepanelen gaan naar verwachting ruim 70.000 kWh per jaar opleveren.

De Nicolaaskerk is daarmee de eerste katholieke kerk in Nederland die niet alleen energie opwekt voor zichzelf, maar ook voor de omgeving. De 206 zonnepanelen zijn bedoeld om stroom te leveren aan de buurt en het Nederlandse net. Voor haar eigen stroom zijn 14 panelen beschikbaar, waarmee het totaal op 220 komt.

“Er zijn meer ‘groene kerken’ waar veel aandacht is voor duurzaamheid, energietransitie en het bijdragen aan een oplossing van de klimaatcrisis”, laat Jan Berenst weten namens Energiek Maarwold. “Maar dat heeft dan altijd betrekking op de energievoorziening van de kerk zelf. Dit is echter de eerste katholieke kerk die zich op deze manier dienstbaar opstelt voor de buurt, door het kerkdak beschikbaar te stellen om de energietransitie te stimuleren.”

Dinsdagmiddag wordt het zonnedak feestelijke geopend door wethouder Philip Broeksma voor Energietransitie en ‘dorpswethouder’ voor Haren.