Vrouwenmars krijgt in april een vervolg: “We lopen van Stad naar Grijpskerk”

De Vrouwenmars, die vorig jaar voor het eerst werd gehouden, krijgt dit jaar een vervolg. Op 9 april lopen 116 vrouwen van Stad naar Grijpskerk.

De Vrouwenmars voert terug naar april 1945. In doorgangskamp Westerbork zaten 116 vrouwelijke politieke gevangenen opgesloten. Zij waren door de Duitse bezetter gearresteerd vanwege vermeende verzetsactiviteiten. Terwijl de geallieerden bezig waren met hun opmars om Nederland te bevrijden van het Duitse juk, werden de vrouwen in de nacht van 11 op 12 april op mars gestuurd onder begeleiding van een groot aantal bewakers. Om zo min mogelijk op te vallen liepen ze alleen ’s nachts. Na vier nachten lopen werden de vrouwen bij Grijpskerk vrijgelaten.

Vorig jaar werd de mars voor het eerst georganiseerd in het kader van 75 jaar bevrijding. Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) gaf de organisatie van Tocht om de Noord opdracht om de Vrouwenmars als eenmalige wandeltocht te organiseren. Toen liepen 116 vrouwen van herinneringscentrum Westerbork naar het Huis van Bewaring in Groningen. Twee deelneemsters, Rixt van Gosliga en Janneke Cazemier, waren zo enthousiast dat ze ook dit jaar een Vrouwenmars organiseren. Op 9 april loopt men vanaf het Huis van Bewaring naar Grijpskerk. Mensen die  willen deelnemen kunnen zich inschrijven op deze website. De organisatie laat weten dat er maximaal plek is voor 116 vrouwen.