Voltallige gemeenteraad in het geweer tegen entreeprijs voor Bevrijdingsfestival

nieuws
Foto: Bevrijdingsfestival Groningen

De voltallige gemeenteraad van Groningen wil dat het college van B&W een stokje steekt voor het pilotproject met entreegeld voor het Bevrijdingsfestival in Groningen.

De organisatie achter het bevrijdingsfestival Groningen maakte anderhalve week geleden bekend dat het vanaf dit jaar vijf euro entree vraagt voor toegang tot het festival. Het is voor het eerst dat een bevrijdingsfestival in Nederland entreegeld vraagt. Volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft de pilot met entreegeld te maken met de forse prijsstijgingen van dit moment.

Alle partijen in de raad zetten komende woensdag hun naam onder de oproep aan het gemeentebestuur om iets te doen aan deze barrière voor toegang tot het festival. “Aan vrijheid mag geen prijskaartje mag hangen, juist nu niet”, schrijft PvdA-fractievoorzitter Julian Bushoff namens de raad. “Bovendien is het juist de kracht van een bevrijdingsfestival dat iedereen hoe verschillend ook daar samen komt om de vrijheid te vieren en te genieten van kunst en cultuur. Juist als kunst en cultuur laagdrempelig toegankelijk is voor iedereen heeft het bij uitstek de kracht om te verbinden.”

Volgens de twaalf fracties staat de toegangsprijs van vijf euro haaks op de ambitie van de gemeente. “De toegangsprijs betekent dat een gemiddeld gezin twintig euro kwijt is voor toegang”, vervolgt Bushoff namens de raad. “Dat is een fors bedrag voor mensen met een kleinere portemonnee. Zeker het bevrijdingsfestival, dat stilstaat bij belangrijke waarden als democratie, vrede en vrijheid zou geen uitsluitend karakter moeten hebben. Juist nu we weer geconfronteerd worden met dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.”