Politiek roert zich om prijskaartje aan entree Bevrijdingsfestival

nieuws

Het prijskaartje wat dit jaar aan de toegang tot het Bevrijdingsfestival hangt, krijgt geen goedkeuring van een flink aantal Groningse politici in de gemeenteraad.

“Hoezo entreegeld voor hét festival dat voor iedereen vrij toegankelijk moet zijn. Dit is onnodig en onacceptabel”, stelt SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk via Twitter. PvdA-fractievoorzitter Julian Bushoff voegt daaraan toe: Aan vrijheid mag geen prijskaartje hangen. Juist nu niet. We willen dat ook het bevrijdingsfestival in Groningen gratis toegankelijk is voor iedereen. Zoals dat altijd zo was. ”

Raadslid Terence van Zoelen (Partij vd Dieren) vreest dat het festival een voorbeeld gaat vormen voor andere evenementen in de Stad: “Je zult zien: Noorderzon gaat volgen. Groningen wordt zo een belevingspretpark voor de mensen die het kunnen betalen. Schandalig.”

College kan vragen verwachten

Volgens de drie fracties zijn schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur in de maak over de beslissing van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. “Entreegeld vragen past niet bij het open karakter van dit festival, dat in heel Nederland gratis gevierd wordt  en er voor iedereen is”, besluit ChristenUnie-fractievoorzitter Gerben Brandsema. “Geen drempel om de vrijheid te vieren. Juist nu zien we weer hoe niet vanzelfsprekend vrijheid is.”

‘Forse prijsstijgingen’

De organisatie achter het bevrijdingsfestival Groningen maakte vrijdagochtend bekend dat het vanaf dit jaar vijf euro entree vraagt voor toegang tot het festival. Het is voor het eerst dat een bevrijdingsfestival in Nederland entreegeld vraagt. Volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft de pilot met entreegeld te maken met de forse prijsstijgingen van dit moment.