Met bijna 2,5 miljoen in de pot kan Gronings Vuur van start

nieuws
Foto via Provincie Groningen

Met twee miljoen euro van Nationaal Programma Groningen en 440.000 euro van de provincie Groningen, kan het project ‘Gronings Vuur’ van start. De komende vijf jaar gaan de initiatiefnemers van het Toukomstproject aan de slag met een culturele productie maken, gebaseerd op verhalen uit de omgeving.

Samen met inwoners, culturele en maatschappelijke organisaties, amateur- en professionele cultuurmakers gaan de initiatiefnemers een productie maken over wat inwoners belangrijk vinden in hun leefomgeving. De productie wordt op den duur getoond alle gemeenten in de provincie.

Gronings Vuur gaat de verhalen, dromen en ‘uitdagingen voor Groningers zelf ophalen, om ze vervolgens te laten zien door middel van een culturele productie in elke Groningse gemeente. Het maken van zo’n productie duurt vier maanden. Wat voor type productie het wordt, hangt af van het concept dat lokaal ontwikkeld wordt.

“Gronings Vuur geeft culturele brandstof voor de toekomst van de provincie Groningen”, vertelt initiatiefnemer Gea Smidt. “Cultuur heeft de kracht om wat er in een gemeenschap leeft voor iedereen bespreekbaar en voelbaar te maken.”

De eerste voorstelling draait in 2023 op een locatie in de gemeente Westerwolde.

Deel dit artikel: