‘Gemeente moet afval in Hunzezone schoonmaken en boekbinderij laten betalen’

nieuws
Foto: Renske Bos via Twitter (@RenskeBos)

De gemeente Groningen moet het afval, wat tijdens storm Eunice vanaf een boekbinderij de Hunzezone in is gewaaid, gaan opruimen. Daarvoor pleit de gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren. De rekening voor de schoonmaakactie moet terecht komen bij het bedrijf wat de vervuiling heeft veroorzaakt.

Stadsblog Sikkom maakte afgelopen zondag melding van de vervuiling. Tijdens storm Eunice waaiden grote hoeveelheden papier en plastic vanaf het terrein het natuurgebied in. Via de stroom van de rivier de Hunze verspreide het afval zich over het hele natuurgebied. Volgens omwonenden weigerde het bedrijf om, voorafgaand aan de storm, haar afvalcontainers binnen te zetten. “Als hier sprake is van ernstige nalatigheid dan zou de gemeente het bedrijf aansprakelijk moeten stellen voor de kosten van het schoonmaken van de Hunzezone”, aldus kandidaat-raadslid Bart Hekkema.

De Partij voor de Dieren wil daarom weten of er de afgelopen week meldingen binnen zijn gekomen bij Omgevingsdienst Groningen en of de kosten van de schoonmaak kunnen worden verhaald op het bedrijf. Volgens de partij is het niet de eerste keer dat er afval van deze onderneming in de natuur terecht kwam. Ook in januari 2021 gebeurde dit. Toen gingen omwonenden zelf aan de slag om de troep op te ruimen, nadat het bedrijf geen gehoor gaf aan oproepen om de troep op te ruimen.