Provinciehuis kleurt maandagavond rood voor kinderhartcentrum

nieuws
Foto: Wouter Holsappel

Het Provinciehuis wordt maandagavond rood aangelicht. Het is een actie om het kinderhartcentrum in Stad te behouden.

Vorige week lieten meerdere organisaties en instellingen weten dat ze het UMCG steunen in het behouden van het kinderhartcentrum. Onder andere het DOT, het Stadhuis en de Rijksuniversiteit Groningen werden toen al rood aangelicht. Op het UMCG werd vorige week een kloppend hart geprojecteerd met daaronder de tekst ‘Laat het hart kloppen in het Noorden’. Maandagavond kleurt dus het provinciehuis rood.

In december maakte de inmiddels uitgetreden gezondheidsminister Hugo de Jonge (CDA) bekend dat het UMCG over twee jaar geen hartoperaties meer mag uitvoeren bij kinderen en volwassenen met een aangeboren hartafwijking. Deze zorg moet geconcentreerd worden op twee plekken in het land, waarbij het UMCG de afdeling moet sluiten. Er volgde een golf van protest uit alle delen van de samenleving. Overheden en ziekenhuizen uit de regio vrezen dat de beslissing ervoor zorgt dat jarenlange opgebouwde ervaring en expertise verloren gaat. Ook vrezen ze de gevolgen van de beslissing voor de acute zorg voor kinderen in de regio. Afgelopen vrijdag liet de huidige gezondheidsminister Ernst Kuipers (D66) weten dat hij de sluiting gaat heroverwegen.