Ook andere partijen vallen over timing Diks: “Campagne voeren over armoede is ongepast”

nieuws
Foto: Gemeente Groningen

Na de clash woensdagmiddag tijdens het Politieke Vragenuur tussen wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) enerzijds en SP, CDA en D66 anderzijds, laten woensdagavond meer partijen weten over de timing van de wethouder te vallen.

“Ook de Stadspartij 100% voor Groningen vindt campagne voeren over armoede ongepast”, reageert fractievoorzitter Amrut Sijbolts. “Zeker nu het gesprek over oplossingen steeds vooruit is geschoven.” Op Twitter laten de fracties van de VVD en de Partij voor de Dieren eveneens weten dat ze er genoeg van hebben. Eerder deze week liet de Partij van de Arbeid zich al kritisch uit.

Armoedebeleid
De partijen vallen over de timing van een plan van wethouder Diks. Zij wil het armoedebeleid in Groningen drastisch aan passen waarmee er binnen tien tot vijftien jaar geen armoede meer zal zijn in de gemeente. Dit plan wordt gepresenteerd op 28 februari. Tijdens het Politieke Vragenuur bleek dat het gaat om een presentatie en niet om een debat waardoor er geen discussie mogelijk is.

SP: “Ik heb geen zin in een Stadsbestuur dat op 28 februari een verkiezingspraatje gaat houden”
De SP en het CDA reageerden verontwaardigd en spreken van een verkiezingsstunt. Fractievoorzitter Jimmy Dijk: “Ik heb niet zoveel zin in dat het Stadsbestuur op 28 februari nog een verkiezingspraatje gaat houden.” Fractiemedewerker Jalt de Haan van het CDA: “Als u de plannen alle eer wilt geven, juist dat het niet gaat over een verkiezingsstunt, en dat het echt over de inhoud gaat. Dan is het toch helemaal niet moeilijk om zeventien dagen te wachten? Om het plan even in de tas te houden?”

Diks reageerde daarop door te zeggen: “Het is juist heel verstandig om het twee weken voor de verkiezingen te presenteren, want dan kunnen we het tijdens de campagne het nog de hele tijd er over hebben of het wel of niet een goed plan is.” Dat antwoord schoot bij voorzitter Koosje van Doesen van D66 in het verkeerde keelgat: “Ik denk dat dat precies het punt is waarom we hier zo ongelukkig mee zijn”, beet ze Diks toe.