GroenLinks: Bevries ook in Groningen nieuwe vestigingen ‘darkstores’ voor flitsbezorging

nieuws
Foto: Flink.

In navolging van Amsterdam moet ook de gemeente Groningen de vestiging van nieuwe ‘darkstores’ voor flitsbezorging gaan ‘bevriezen’. Daarvoor pleit de gemeenteraadsfractie van GroenLinks. De fractie vreest dat de bedrijven binnen niet al te lange tijd ook in Groningen het straatbeeld gaan overnemen, met drukte, geluids- en verkeershinder voor buurtbewoners als gevolg.

Waar in Amsterdam nu 31 ‘darkstores’ zijn (de term voor de afgeplakte distributiecentra van flitsbezorgers), kent Groningen er vooralsnog maar twee. Maar volgens GroenLinks lijkt het een kwestie van tijd voordat deze bedrijven ook in Groningen gaan uitbreiden.

“Gesteund door kapitaalkrachtige investeerders en opgezweept door een drang naar een zo groot mogelijk marktaandeel springen deze zaken in het hele land uit de grond”, aldus raadslid Benni Leemhuis. “Daarbij maken ze gebruik van mazen in regelgeving. Het zijn bijvoorbeeld geen supermarkten en hoeven dus niet aan de daarvoor geldende regels te houden.”

Mogelijk snelle toename in Stad door ‘bevriezing’ in Amsterdam

De flitsbezorgers en de bijbehorende ‘darkstores’ zorgen volgens Leemhuis nu al voor overlast in Groningen, door de onprettig hoge snelheid van de bezorgers en de ‘schijnbare desinteresse voor de fietsende medeweggebruiker, zo stelt Leemhuis. En dat wordt alleen maar erger, als de bedrijven ook in Groningen verder gaan uitbreiden.

“Nu in Amsterdam als eerste gemeente in Nederland maatregelen neemt tegen dergelijke bedrijven, bestaat het risico dat deze bedrijven (gesteund door de volle zakken van hun investeerders) uit gaan breiden in andere gemeentes”, besluit Leemhuis. “Dan is er dus geen sprake meer van een level playing field voor Groninger ondernemers die aan andere regels moeten voldoen en geen investeerders met diepe zakken achter zich hebben staan.”