Demonstratie tegen oorlog in Oekraïne op Grote Markt

Een kleine groep demonstranten heeft zich donderdag rond het middaguur verzameld op de Grote Markt om te protesteren tegen de oorlog in Oekraïne. De demonstranten droegen onder meer de vlag van Oekraïne.

Russische troepen vielen vandaag Oekraïne binnen na weken van spanningen tussen beide landen. Veel demonstranten hebben familieleden in Oekraïne die getuige waren van de eerste oorlogshandelingen.

Zo moest een broer van een demonstrant schuilen voor Russische bommen. Ook vrezen zij dat ze straks geen contact meer hebben met hun familie om dat de telefonie afgesneden zou worden.

Rusland kenner Hans van Koningsbrugge vertelt dat we ons geen zorgen hoeven te maken in Groningen. Rusland heeft namelijk te weinig mankrachten om binnenkort op de stoep in Groningen te staan. “Putin is een echte Sovjet-man. Oekraïne behoorde tot de Sovjet-Unie en hij vindt dat Rusland daarom recht heeft op dit gebied. Met deze theorie heeft Polen ook claims op Oekraïne, aangezien het gebied eerst nog bij Polen hoorde. Op deze manier hebben veel meer landen recht op onderdelen van andere landen”.

CDA lijsttrekker Jalt de Haan heeft de gemeente opgeroepen om een Oekraïense vlag aan het stadhuis op te hangen uit solidariteit met de bewoners van Oekraïne.