Cosun wil Hoogkerkse bietenpulp in Delfzijl verwerken tot nieuwe duurzame producten

nieuws
Foto: Ellywa op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3205742

Cosun Beet Company is van plan om een nieuwe bio-raffinage fabriek in Delfzijl te bouwen. In deze fabriek moet bietenpulp van de suikerfabriek in Hoogkerk omgezet worden in nieuwe plantaardige producten.

Om de fabriek te realiseren heeft de provincie Groningen Cosun Beet Company 3 miljoen euro subsidie gegeven. Cosun Beet Company is al decennialang actief in de provincie Groningen. Eerst met suikerfabrieken in Groningen en Hoogkerk, de laatste jaren is men alleen nog actief in het Hoogkerkse Vierverlaten. Bij de verwerking van een suikerbiet tot suiker komen ook restproducten vrij. De bedoeling is dat deze bietenpulp in Delfzijl omgezet wordt in producten die gebruikt kunnen worden als milieuvriendelijke vervangers van bijvoorbeeld kleine stukjes plastic in onder andere verf, wasmiddelen, tandpasta en shampoo.

Door de bietenpulp te verwerken worden alle onderdelen van de suikerbuit hergebruikt en blijft er geen restafval meer over. De bio-raffinage fabriek in Delfzijl wordt duurzaam en levert ruim veertig banen op. De subsidie wordt toegekend vanuit de regeling Investeren in Toekomstbestendige Industrie. De totale kosten voor de fabriek bedragen vijftig miljoen euro. Of de fabriek er daadwerkelijk komt wordt eind dit jaar besloten, en is afhankelijk van de hoogte van de huidige energieprijzen.

Deel dit artikel: