Partij voor de Dieren tegen doden van steenmarters

nieuws
Foto: wikipedia, Stanislaw Szydlo

De Partij voor de Dieren keert zich tegen de toestemming die de provincie Groningen heeft gegeven voor het doden van steenmarters in het weidevogelgebied Paddepoel-Koningslaagte.

Volgens de PvdD is er sprake van tunnelvisie bij de provincie. Het doden van dieren zou een dekmantel zijn om de werkelijke oorzaak van de terugloop aan weidvogels te maskeren. Volgens de provincie is het broedsucces van de grutto en tureluur in Paddepoel-Koningslaagte vorig jaar sterk gestegen dankzij het doden van enkele steenmarters. Die eten graag eieren en kuikens van weidevogels.

Statenlid Ankie Voerman vindt dit een discutabele vorm van pseudowetenschap: “Uitkomstpercentages en broedsucces zijn afhankelijk van vele factoren, zoals de merkbaar wordende gevolgen van klimaatverandering, vroeg of laat maaien ten gevolge van (on)gunstig weer, veel of weinig voedselaanbod door natte of droge lentes en het gebruik van pesticiden. Ook de schommelende aantallen van andere predatoren zoals kraai, ooievaar, vos, kleine marterachtigen hebben grote invloed.“

De Partij voor de Dieren is zeer kritisch op het gevoerde weidevogelbeleid, en wil dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de jacht. De werkelijke oorzaken van de terugloop van het aantal weidevogels komt volgens de PvdD door een agrarisch landschap dat al lang niet meer geschikt is om grote aantallen weidevogels te herbergen. Bovendien leidt het doden van steenmarters er toe dat allerlei andere roofdieren hun plaats innemen om de eieren en kuikens alsnog op te eten.