Jorden van Foreest wint van Shankland in de laatste ronde van Tata Steel Chess

sport
foto Jurriaan Hoefsmit

Jorden van Foreest heeft gewonnen van de Amerikaan Shankland in de dertiende en laatste ronde van de Masters van Tata Steel Chess.

Van Foreest kwam met wit een pion voor, maar het was lastig om het voordeel te verzilveren.  Shankland stond wel steeds onder druk en maakte op de 53e zet een fout, waarna Jorden de partij in 69 zetten wist te winnen.

Jorden van Foreest eindigt daardoor met 7 uit 13 op een gedeelde vijfde plaats. Jorden kan terugkijken op een goed toernooi, ondanks dat hij zijn titel kwijtraakte. Op de wereldranglijst stijgt hij naar de 26e plaats met een rating van 2713,8. Wereldkampioen Magnus Carlsen won het toernooi met 9,5 uit 13 voor Mamedyarov en Rapport met elk 8 en de Nederlander Giri met 7,5 punt.

In de Challengers, de groep onder de Masters, speelde Lucas van Foreest met wit remise tegen de Duitser Vogel. Daarmee kwam Lucas ook op 7 uit 13, hetzelfde resultaat als zijn oudere broer. Erigaisi uit India won de Challengers met de prachtige score van 10,5 uit 13 en promoveert daardoor naar de Masters van volgend jaar.