‘Bewoners scheiden hun afval goed, maar er zijn nog volop kansen’

nieuws
Foto Gemeente Groningen

De inwoners van Groningen vinden dat ze hun afval goed scheiden, maar volgens de gemeente zijn er nog volop mogelijkheden om het beter te doen. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente.

Tijdens de ‘Week van het Afval’ ging de gemeente in gesprek met bewoners over afval scheiden, voorkomen en recyclen. Na het verwerken van de ruim tweeduizend reacties is het algemene beeld dat bewoners zeggen hun afval goed te scheiden. Glas wordt het beste gescheiden, gevolgd door papier, klein chemisch afval en textiel. In Haren en Ten Boer lijkt afval iets beter dan gemiddeld gescheiden te worden. Bewoners van appartementen en studentenwoningen doen het minder goed.

De meerderheid van de ondervraagde Groningers zegt hun afval wel te beperken, onder meer door een boodschappentas te gebruiken, tweedehandsspullen te kopen en spullen te repareren. Veel stadjers vinden ook dat de gemeente meer kan doen aan het scheiden van plastic. In Groningen gebeurt dat via nascheiding in de afvalverwerkingsfabriek, maar veel mensen lijken dat niet te weten.

Volgens de gemeente liggen er ook kansen voor repaircafés. Daar maken nog maar weinig mensen gebruik van. Positief is het gebruik van wasbare luiers: bijna een derde van de respondenten met kinderen in de luiers geeft aan, hier gebruik van te maken. Als voornaamste reden geven ze ‘duurzaamheid’ aan.