Actievoerder projecteren symbolische scheur in Groninger Museum

nieuws
Foto: Laura Ponchel

Er zat vrijdagavond een “grote scheur” in het Groninger Museum. Er werd actie gevoerd door Fossil Free Culture NL (FFCNL). Dat is een groep kunstenaars die een beter klimaat willen.

Zij zijn het er niet mee eens dat het Groninger Museum zich laat sponsoren door de GasUnie en GasTerra. De FFCNL zegt dat het twee voormalige dochters zijn van de NAM, die verantwoordelijk is voor de aardbevingen in Groningen: “Een instelling die zichzelf presenteert als de vruchtbare culturele bodem van de provincie, kan geen geld aannemen van bedrijven die datzelfde landschap verwoesten.”

De actievoerders projecteerden daarom de scheur op het museumgebouw. De scheur symboliseert de schade veroorzaakt door de gaswinning.

FFCNL voerde eerder al succesvol actie bij onder meer het Van Gogh Museum, NEMO en het concertgebouw in Amsterdam om de banden met Shell en Exxon te verbreken. “Met een nieuwe Groningse groep activisten en kunstenaars richt FFCNL nu haar pijlen op het Groninger Museum”, aldus FFCNL.

Deel dit artikel: