Stadjers aangehouden voor phishing en spoofing

nieuws
Foto: Politie Noord-Nederland

De politie heeft maandagochtend een 22-jarige man en een 52-jarige vrouw uit Groningen aangehouden, op verdenking van betrokkenheid bij phishing, bankhelpdeskfraude (spoofing) en witwassen.

De politie deed, naast de aanhouding, een zoeking in een woning. Daarbij werd onder meer beslag gelegd op een auto en designerkleding. De twee Stadjers worden ervan verdacht 80.000 euro aan schade te hebben aangericht.

De recherche startte een onderzoek, nadat meerdere slachtoffers aangifte hadden gedaan. Ook een bank maakte bij de politie melding van frauduleuze handelingen.

Internetverkopers worden slachtoffer

Volgens de politie hadden de meeste slachtoffers een product te koop staan op een verkoopsite. De twee Stadjers zouden zich vervolgens hebben voorgedaan als koper. Ze stuurden de slachtoffers een link met een betaalverzoek voor één cent, zogenaamd om vast te stellen of de verkoper betrouwbaar is of om de rekening te ‘verifiëren’. De slachtoffers belandden via deze link op de nagebouwde site van een bank. Als ze het betaalverzoek verifieerden, werden met hun bankgegevens vervolgens online bestellingen gedaan bij verschillende webshops. Dergelijke vormen van diefstal worden ‘phishing’ genoemd.

Bankfraude

Ook deden de Stadjers zich voor als bankmedewerkers. Ze belden hun slachtoffers op en waarschuwden hen voor oplichters. Om hun geld op de bank zogenaamde ‘veilig te stellen’, werden de slachtoffers verzocht grote geldbedragen over te maken op ‘kluisrekeningen’, waarna het geld werd weggesluisd.