Regeling 5.000 euro bij eerste bevingsschade van start

nieuws

Bewoners van adressen waar niet eerder aardbevingsschade voor is gemeld, kunnen vanaf maandag kiezen voor een vaste vergoeding van 5.000 euro. Dat maakte het Instituut Mijnbouwschade Groningen maandagochtend bekend.

De regeling is bedoeld als eenvoudig alternatief voor de afhandeling van kleine, eenvoudige schades. Het IMG verwacht met de nieuwe regeling schades op zo’n 100.000 adressen af te handelen. Circa 13.000 woningeigenaren hebben al interesse laten blijken in de vaste vergoeding, zo meldt het IMG.

De regeling moet de tussenkomst van een deskundige en het opstellen van een adviesrapport uit de vergoedingsprocedure halen. Met een keuze voor de vaste vergoeding wordt alle aanwezige fysieke schade afgehandeld, inclusief de bijkomende kosten, materiële gevolgschade en overlast. Een eventuele nieuwe schade of verergering van schade kan daarna alleen nog worden gemeld als er een nieuwe beving is die tot schade kan leiden op dat adres.

Voor eerste schademeldingen die al waren binnengekomen, maar nog niet zijn afgehandeld, wordt het mogelijk vanaf 8 december een keuze vast te leggen. Voor een deel van deze dossiers is de behandeling daarom voorlopig stilgezet. Woningeigenaren die al definitief weten geen vaste vergoeding te willen, kunnen dat nu al laten weten.