Filmleraar van het jaar: “Het is een beetje onwerkelijk allemaal”

Hij kan het nog steeds niet helemaal geloven: Elroy Gramsbergen, docent op de Leon van Gelderschool in Vinkhuizen, is woensdagavond uitgeroepen tot filmleraar van het jaar.

Naast dat hij een jaar lang de titel mag dragen, is Gramsbergen het boegbeeld voor filmeducatie, kan hij filmlessen ontwikkelen en een jaar lang gratis naar de film. Hij kan nog niet helemaal geloven dat hij gewonnen heeft. “Het is een beetje onwerkelijk allemaal. Ik krijg heel veel complimenten, maar bij mij moet het nog binnenkomen. Ik dacht dat dit ‘m nooit zou worden. Ik kom uit Groningen en werk op een kleine school, maar ze waren heel erg onder de indruk over mijn manier van lesgeven. Dat heeft de doorslag gegeven denk ik.”

Zijn leerlingen zijn trots. “Ik vind het super leuk,” zegt Sybren Faber. “Hij heeft echt een unieke manier van lesgeven die heel anders is dan de andere genomineerden. Je krijgt heel veel vrijheid om te doen wat je wil. Hij geeft een opdracht, bijvoorbeeld het maken van een videoclip, en dan mag je zelf bepalen hoe je dat wil maken.”

De prijs is ook bedoeld om filmeducatie meer onder de aandacht te brengen. Gramsbergen vindt het belangrijk dat dat gebeurt. “Tegenwoordig is alles digitaal. Kinderen zien alles in beelden. Bepaalde dingen worden ook gemanipuleerd door beelden en kinderen moeten daar ook het onderscheid in zien. Daarnaast kunnen ze ook leuke dingen maken met beelden, bijvoorbeeld reportages of filmpjes. Die nieuwe manier van creativiteit is heel waardevol. Het is eigenlijk een nieuw kunstvak dat eraan komt.”

Leerling Lucas Mosterman is het daar mee eens. “Mediawijsheid is belangrijk. Iedereen maakt ook zelf beelden. Als je filmen, monteren of presenteren leuk vindt dan is het heel belangrijk dat je je daarin kan ontwikkelen.”

Deel dit artikel: