Spannende dag voor Nunë en Davit, maar met een bijzonder positieve uitkomst (gesloten)

nieuws

Het is een spannende dag voor Nunë en Davit. Vandaag werd duidelijk hoe de rechtbank denkt over de uitzettingsprocedure van de IND. Tijdens de rechtszitting bleek dat de IND een fout had gemaakt, waardoor de kinderen hoogstwaarschijnlijk in Nederland mogen blijven.

De IND gaat daarom opnieuw beslissen over de verblijfsvergunningen voor Nunë en Davit. De dienst wil niet vooruitlopen op de zaak, maar schat de kansen voor de kinderen gunstig in.

15.00 uur:

Het liveblog is afgesloten. Een volledig overzicht van al het nieuws rond Nunë en Davit is te vinden in dit artikel op onze website:

14.50 uur:

Buiten de rechtszaal wordt, na afloop van de zitting, een hoop geknuffeld, gelachen en gehuild van blijdschap.

14.25 uur:

14.20 uur

In de rechtszaal vloeien de tranen rijkelijk en klonk een luid applaus na de uitspraak. De kinderen zelf lieten het tafereel gelaten over zich heen komen.

14.17 uur

De IND heeft over het hoofd gezien dat het adres in een eerdere procedure is genoemd. Dat betekent dat er sprake van nieuwe feiten die relevant kunnen zijn voor de beoordeling van de aanvraag. IND trekt het bezwaar in en gaat opnieuw beslissen. Inschatting is gunstig.

De vertegenwoordiger van het IND kan niet beslissen over eventueel verblijf van de familie, maar schat de kansen gunstig in. Geklap vanuit de zaal. #nunedavit

14.00 uur

De rechtbank schorst de zitting. De IND wil zich beraden op het voorgaande, omdat er wel degelijk een verblijfadres op meerdere plekken in de dossiers terug te vinden is.

13.59 uur

13.56 uur

 

13.40 uur

De kern van de zaak is tot nu toe of de familie wel altijd in beeld is geweest. Dat betekent eigenlijk dat er een heel specifiek verblijfsadres bekent moet zijn bij de IND. Dat was er niet, maar dat betekent natuurlijk niet direct dat dat de schuld van de familie is. Dat kan ook door de werkwijze van het IND komen.

Er zijn zes zogenaamde ‘contra-indicaties’in deze zaak. De IND werpt slechts één alleen contra-indicatie tegen, namelijk dat de  ‘vreemdeling is niet beschikbaar geweest in het kader van vertrek’.  Dus dat is ook waar de rechters zich over moeten buigen, of dat een terechte tegenwerping is

De twee kinderen zitten rustig en stil te luisteren naar alles wat er gezegd wordt. Nunë en Davit letten wel op, maar lijken niet alles te begrijpen. Straks wordt het publiek tijdelijk verzocht de zaal te verlaten. Dat worden de pedagogische rapporten over de kinderen besproken.

12.40 uur

Buiten de rechtbank staan familie, vrienden en klasgenoten van de twee kinderen, om hen te steunen bij hun zaak. Ook verschillende belangenbehartigers van de kinderen zijn naar de rechtbank aan het Guyotplein gekomen, waaronder voormalig ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind en Esther van Dijken, PvdA-lid en pleitbezorger van een ‘kinderpardon’.

“Vandaag is spannend”, vertelt  Edwin Westra, de ‘Nederlandse oom’ van kinderen. “Er is nu een mooi en liefdevol protest hier, om Nunë en Davit te ondersteunen. En daarna is de rechtszitting en hoe dat gaat lopen, durf ik niet precies te zeggen. Daarna heeft de rechtbank in principe zes weten de tijd om een beslissing te nemen. Dan gaan we opnieuw een onzekere tijd in, maar we hopen dat het Nederlands rechtssysteem de juiste beslissing neemt.”