Klappende rechtszaal en tranen voor Nunë en Davit; kinderen mogen waarschijnlijk in Nederland blijven

De IND gaat opnieuw beslissen over de verblijfsvergunningen voor de negenjarige Nunë en de zevenjarige Davit uit Groningen. Dat bleek donderdagmiddag, tijdens een zitting in de Groningse rechtbank. De dienst wil niet vooruitlopen op de zaak, maar schat de kansen voor de kinderen gunstig in.

De IND zag in haar procedure over het hoofd dat het adres van de kinderen in een eerdere procedure is genoemd. Een verloskundige zette dit bewijs op een document, dat bekend was bij de immigratiedienst. Dit adres is cruciaal, omdat de IND aanvoerde dat de kinderen en hun ouders niet altijd in beeld zijn geweest bij de dienst. Dat is nodig bij de toekenning van een verblijfsvergunning.

De IND trekt daarom het bezwaar in en gaat opnieuw beslissen. De dienst wil niet vooruitlopen op een beslissing, maar een vertegenwoordiger stelt de kansen voor de kinderen gunstig in te schatten. De instantie zal binnen twee weken contact opnemen met de advocaat van de kinderen.

Tranen en applaus in rechtszaal

Deze beslissing van de IND zorgde voor veel emoties in de rechtszaal. Er was applaus en vervolgens vloeiden rijkelijk tranen. Zowel de Nederlandse als de Armeense ouders van de kinderen sloten hen dolblij in hun armen.

Foto: Wouter Holsappel
‘Ik ben zo blij, ik heb er eigenlijk geen woorden voor’

“We waren beide heel blij. We hoorden zomaar dat de IND zei dat we mogen blijven. We hadden niet gedacht dat de IND dit zou zeggen, maar de rechtbank”, vertelt Nunë. “We hebben het altijd zo moeilijk gehad met de IND”, vult vader Tigran Saribekyan, de vader van Nunë en Davit, aan. “Nu opeens zegt de IND: jullie hebben gelijk. Nu kunnen we eindelijk ons leven verder opbouwen.”

“We hebben veel tranen van verdriet gelaten, de afgelopen tijd. Maar nu zijn het echt tranen van blijdschap”, vertelt Edwin Westra, die namens de ‘Nederlandse familie’ van Nunë en Davit tomeloos heeft gestreden voor de kinderen. “We hebben hier naartoe geleefd en niet verwacht dat het deze wending kreeg. Nu hopen we op rust, want ik heb geen idee wat we nu met al onze tijd moeten gaan doen. We  hopen dat de kinderen nu gewoon kind kunnen zijn en hun ouders gewoon kunnen gaan werken.”

Unieke gang van zaken

Berber Swart, de advocaat van het gezin, heeft met verbazing geluisterd naar het IND: “Dit is echt uniek. Ik kan dit soort beslissingen echt op één hand tellen. De rechter stelde allerlei vragen, waaruit bleek dat de IND iets over het hoofd heeft gezien. Maar dat de IND dan meteen de fout toegeeft en hun bezwaar intrekt, dat gebeurt niet vaak.

Volgens Swart blijft er nog een week of twee onduidelijkheid, maar de advocaat schat in dat alles nu goed komt. Dit is echt super!”

Uitzetting naar Armenië met veel inzet voorkomen

Davit en Nunë werden allebei in Nederland geboren, maar hun ouders vluchtten in 2010 uit Armenië. Afgelopen december hoorden ze dat hun aanvraag voor de kinderpardonregeling definitief werd afgewezen en ze dus worden uitgezet naar een land waar ze nog nooit zijn geweest. Sindsdien voeren de kinderen, hun ouders en hun ‘Nederlandse familie’ (de familie Westra) actie om de kinderen hier te houden.

Om de zaak aan te kaarten in de Tweede Kamer werd de petitie gestart waarbij men 42.000 handtekeningen inzamelde om het onderwerp op de agenda te krijgen. De Nederlandse familie van de twee kinderen organiseerde daarnaast een grote protestactie op de Grote Markt. Daar kwamen enkele honderden demonstranten op af.

Deel dit artikel: