Protestactie op Grote Markt voor Nunë en Davit

nieuws
Foto: Edwin Westra

Over een kleine twee weken horen de Groningse Nunë en Davit of de IND hen mag uitzetten naar Armenië. Om dat te voorkomen, organiseert de Nederlandse familie van de twee kinderen aanstaande donderdag een protestactie op de Grote Markt.

Met het protest wil de familie de laatste handtekeningen ophalen voor een petitie, die ervoor zorgt dat de Tweede Kamer hun zaak opneemt. Daarnaast is het protest bedoeld om aan de IND duidelijk te maken dat Nunë en Davit in Nederland horen. Volgens Edwin Westra, die namens de hele familie strijdt voor de twee kinderen, heeft burgemeester Koen Schuiling zijn aanwezigheid reeds bevestigd.

Een meervoudige kamer van de rechtbank Groningen behandelt op 30 september aanstaande of de IND haar werk goed heeft gedaan. Als dat niet zo blijkt te zijn, moet de IND de beoordeling van de uitzettingsprocedure opnieuw doen.

Hoop dat rechtszaak niet nodig is

Maar de familie Westra hoopt, samen met de twee jonge kinderen, dat het niet zover komt. “We hopen nog steeds dat het niet tot een zitting hoeft te komen en dat de IND durft terug te komen op het eerder genomen besluit en inziet dat ze een fout gemaakt hebben in de beoordeling van dit dossier”, zo stelt Edwin Westra. “Met het protest willen een duidelijk signaal afgeven aan de IND dat je niet op een dergelijke manier met mensen om kunt gaan. Zeker niet aangezien het kleine kinderen betreft die hier hun hele leven al wonen. De menselijke maat is volledig zoek bij de IND.”

Kinderen zijn nooit in Armenië geweest en spreken geen Armeens

De negenjarige Nunë en haar zevenjarige broertje Davit zijn in Nederland geboren. Ze wonen al hun hele leven in Groningen en zijn nog nooit in Armenië geweest. Ze spreken de taal niet en kenner er niemand. Toch moeten de twee kinderen misschien terug naar het Oost-Europese land, omdat hun ouders wegvluchten uit Armenië.

Nog 6.500 handtekeningen

Een petitie om Nunë en Davit hier in Nederland te laten blijven is inmiddels al ruim 33.500 keer getekend. Maar omdat er minimaal 40.000 handtekeningen nodig zijn om hun zaak op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen, hopen de kinderen en de familie Westra dat er snel 6.500 handtekeningen bijkomen. De petitie kan hier ondertekend worden.

Deel dit artikel: